PROJA - NARODNA ĐAKONIJA: U selu Ratina kod Kraljeva održana tradicionalna kulinarska smotra
Posle jednogodišnje pauze, u pomoravskom selu Ratina nadomak Kraljeva minulog vikenda održana je tradicionalna, 16. po redu kulinarska manifestacija „Projada“ posvećena ovoj narodnoj ali i ostalim đakonijama od kukuruznog brašna.
Ovogodišnja manifestacija pod već dobro poznatim sloganom “Lepša naša proja nego tuđa pogača, proja nas je hranila i branila“ okupila je više od 20 učesnika iz ovog, ali i okolnih sela i iz grada na Ibru.
A, brojni posetioci, radoznalci, „degustatori“ i kibiceri, mogli su da na ukrašenim štandovima (is)probaju razne specijalitete prekaljenih domaćica, domaćina i kuvara-amatera koji su za ovu priliku pripremili tradicionalnu proju, projaru, kačamak i stara narodna jela.
- Iako će svaka domćica reći da ima neki svoj recept ili „tajni“ začin koji nikako neće otrkriti, tradicionalna proja priprema se samo od kukuruznog brašna, vruće vode i soli, dok se projara, ili kako bi se reklo gospodskija proja, mesi sa “kiselom” vodom, maslacem, sirom, kajmakom ili čvarcima - kaže Zagorka Radojević, jedna od redovnih učesnica „Projade“.
I dok se opojni miris proje, kačamaka, pršute, slaninice, kupusa, i drugih slanih i slatkih domaćih specijaliteta širio selom i dolinom Zapadne Morave, kompletna manifestacija, kako to i dolikuje u ovakvim prilikama, „začinjena“ je bogatim kulturno-umetničkim programom u okviru kojeg je održana i Smotra dečjeg narodnog stvaralaštva sa oko 400 učesnika.
SEĆANjE
TAKOĐE po dugogodišnjoj tradiciji, pre zvaničnog početka „Projade“ položeni su i venci na spomenik meštanima Ratine i vojnicima Crvene armije nastradalim u borbama za oslobođenje ovog sela u Drugom svetskom ratu, kao i na spomen-obeležje meštaninu Ivici Bucku Draganjcu koji je kao redovan vojnik poginulo u ratu na Kosmetu 1999. godine.