PRVA PODZEMNA JAVNA GARAŽA U NOVOM SADU OTVORENA ZA KORISNIKE: Na dva nivoa raspoređeno 167 parking mesta

Z. G. 06. 09. 2024. u 13:17

PRVA podzemna javna garaža u Novom Sadu, izgrađena na osnovu ugovora o koncesiji zaključenog pre četiri godine između Grada i privrednog društva kojeg je osnovala bečka kompanija „Best in Parking–Holding AG“, otvorena je danas za građane u prisustvu gradonačelnika Milana Đurića i drugih gostiju.

Pres služba Grada Novog Sada

Ta moderna, automatizovana garaža s liftom, locirana u neposrednoj blizini zgrada Skupštine AP Vojvodine i Pokrajinske vlade, odnosno Zdanja „Banovine“, prostire se na površini od 6.280 kvadratnih metara a na njene dve etaže raspoređeno je ukupno 167 parking mesta.

Na taj način će značajno biti ublažen problem parkiranja vozila u najužem centru grada, istakli su nadležni prilikom puštanja garaže u rad uz napomenu da će je vozači moći da koriste 24 časa dnevno, uključujući vikende i praznike.

- Na ponos svih Novosađana svedočimo okončanju prve faze našeg zalaganja za proširenje gradskog kapaciteta za parkiranje. To je značajno i za goste grada, turiste, koji će od sada imati garažu za parkiranje svog automobila u samom centru grada. Ovo je početak ocrtavanja kontura jednog novog lica Novog Sada - istakao je gradonačelnik Đurić posle obilaska novog objekta.

On je podsetio na to da je ovo prva od četiri javne garaže koje će biti izgrađene na centralnim gradskim lokacijama i dodao da je u planu i izgradnja javne garaže kod Železničke stanice.

Ugovor o koncesiji za izgradnju javnih garaža potpisan je 2020. godine između Grada Novog Sada kojeg je zastupao tadašnji gradonačelnik Miloš Vučević i privrednog društva „Javne garaže“ d.o.o. Novi Sad, osnovanog od strane jedne od najvećih svetskih kompanija u oblasti izgradnje i upravljanja javnim garažama „Best in Parking–Holding AG“ iz Beča. Potpisnik je i domaća građevinska kompanija „Inobačka“ iz Novog Sada.

Novi Sad će izgradnjom javnih garaža, koje su predmet Ugovora o koncesiji, dobiti u narednom periodu više od 1.200 novih parking mesta. Izgradnja podzemne garaže u Ulici Modene je u završnoj fazi a još dva takva objekta treba da budu izgrađena na Trgu republike i na uglu ulica Šafarikove i Uspenske.

Prema najavama iz Kompanije „Best in Parking–Holding AG“ sat parkiranja u novootvorenoj javnoj garaži koštaće 50 dinara tokom promotivnog dvomesečnog perioda a nakon toga 100 dinara. Korisnicima će biti na raspolaganju mesečne i godišnje karte a parkiranje mogu da plate gotovinom i platnom karticom.

Nova garaža na svom prvom podzemnom nivou ima 79 parking mesta od kojih je devet za vozila osoba s invaliditetom i osam za električna vozila. Ulaz u garažu, čiji će nadzemni elementi biti prekriveni zelenilom, predviđen je iz Ulice vladike Platona a izlaz je ka Banovinskom prolazu.

Pogledajte više