DVANAESTI ANIMATOR FEST: Večaras u Kulturnom centru u Jagodini

Z. GLIGORIJEVIĆ 04. 09. 2024. u 11:19

MEĐUNARODNI festival animiranog filma „Animator fest“, 12. po redu, svečano će biti otvoren večeras, 4. septembra, u 19, 30 u Kulturnom centru u Jagodini.

Foto:Z.Gligorijević

Ciljevi ovog festivala, od njegovog prvog izdanja 2013. godine, bili su ostali popularizacija umetnosti animacije i podsticanje dečije filmske produkcije. Godišnje se na festival prijavi preko 1.500 filmova, od kojih selekciona komisija bira najbolje za takmičarski program.

„Animator fest“ je dinamično mesto susreta dece, mladih i profesionalaca iz raznih krajeva Evrope, ljudi i umetnika koji govore istim jezikom – jezikom animacije. „Animator fest“ je kao i animacija, pre svega ljubav, način na koji osećamo i živimo. Ali, sa druge strane je i osećaj pripadanja zajednici i velika odgovornost, jer svi mi, kao pojedinci i kao kulturni radnici, svojim angažovanjem i delovanjem danas, utičemo na nasleđe i neprestano ga menjamo“, navodi se u saopštenju Kulturnog centra Jagodina.

Ove godine, publika će, od 4. do 7. septembra u sali Kulturnog centra, imati priliku da pogleda 127 filmova u tri takmičarske kategorije: Kratkometražni film za decu i mlade, Studentski film i Dečiji i omladinski animirani film.

Organizatori se svake godine trude da prirede bogat prateći program, a tako će biti i ove godine. Večeras, 4. septembra, na platou ispred Kulturnog centra, u 21 sat koncert će održati grupa „Džem od jagoda“. U četvrtak, 5. septembra, sa početkom u 22 sata, u Udruženju za razvoj umetnosti i kulture „Svitac“ u Jagodini, biće održan muzički program pod nazivom „Synthenergija“. Sledećeg dana, u petak, 6. septembra, u 12 sati, u galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini biće održana Stop moušn radionica, koju će voditi Nikola Majdak, reditelj animiranih filmova. Istog dana, u foajeu Kulturnog centra, u 18 sati biće održana promocija knjige „Oživite crteže – Interaktivni vodič kroz stroboskopsku animaciju“, tokom koje će govoriti autor Rastko Ćirić i Zoran Hamović, glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće „Klio“. U subotu, 7. septembra, u sali Kulturnog centra u Jagodini, festival će svečano biti zatvoren dodelom nagrada i projekcijom najboljih filmova, a posle toga, u 21, 30, na platou ispred Kulturnog centra biće održan koncert grupe „Trojke“.

Pokrovitelji „Animator festa“ su grad Jagodina, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Filmski centar Srbije.

Pogledajte više