ROMAN PRVENAC MAJE MARKOVIĆ: Promocija „Nevidljivog nasleđa“ u paraćinskoj biblioteci (FOTO)

Z. R. 20. 08. 2024. u 14:15

DEBITANTSKI roman Svilajnčanke Maje Marković „Nevidljivo nasleđe“ predstavljen je sinoć prvi put u Paraćinu u NB „Dr Vićentije Rakić“, a pažnju je privukao činjenicom da je reč o drugonagrađenom delu sa konkursa „Pegaz“ za prvi roman, uz uručenje nagrada na lanjskom Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Foto: Z. Rašić

Roman je objavljen u izdanju Književne omladine Srbije i, prema rečima same autorke, „rođen je“ u prvoj verziji za samo mesec dana, mada su promišljanje i prepravke trajali  godinu i po. U pitanju je Majin prvi roman i uopšte njeno prvo objavljeno književno delo, mada je autorka već godinama piše poeziju, kratke priče i aforizme.

- Prvo je nastala jedna priča, ali sam bila inspirisana toliko da sam odmah shvatila da neću na tome ostati. Roman sadrži devet povezanih poglavlja i ima osam glavnih junaka, obuhvata period od šezdesetih godina prošlog veka do danas. Moji junaci su obični ljudi iz miljea našeg kulturnog nasleđa koji napuštaju svoj zavičaj u potrazi sa novim prilikama, a govorim o razlozima koji su ih naveli da odu. Neki su bežali, neki su otišli zbog novca, ljubavi, straha... Svako je imao neki svoj duboko lični, a opet, tako univerzalni razlog – otkriva Markovićeva.

Foto: Z. Rašić

Nagrada je autorki dala podstrek da nastavi da se bavi književnim radom. Želja joj je da „Nevidiljivo nasleđe“ dođe do što šire čitalačke publike, zbog čega je roman, pre Paraćina, promovisan u Svilajncu, Despotovcu, Aranđelovcu i Lapovu.

A kad je reč o domaćinu, Narodnoj biblioteci „Dr Vićentije Rakić“, ova promocija je bila samo jedna u nizu sličnih kojima ova ustanova kulture neguje čitalački „ukus“ svojih korisnika i svih posetilaca ovakvih večeri.

Ovakva praksa nastaviće se i dalje tokom leta, uz trud da svi programi budu sveobuhvatni i kvalitetni, ističe direktorka Biljana Drenovaković.

Pogledajte više