JEDAN OD MALOBROJNIH OBJEKATA IZ PREDRATNOG KRALJEVA KONAČNO ODLAZI U ISTORIJU Počelo rušenje Rižine zgrade

G. ĆIROVIĆ 13. 08. 2024. u 22:13

POSLE višegodišnjih imovinsko-pravnih zavrzlama, u gradu na Ibru počelo je Kraljevu rušenje takozvane Rižine zgrade u Jug Bodanovoj ulici, da bi se omogućio nesmetani saobraćajni pristup Opštoj bolnici "Studenica" i Domu zdravlja, kao i budućem Dijagnostičkom centru.

G.Šljivić

Zdanje predratnog Šumskog gazdinstva, vlasništvo ovdašnjeg industrijalca Miljka Petrovića Riže, sagrađeno je tridesetih godina prošlog veka. Od nacionalizacije posle Drugog svetskog rata imala je različite namene, a u njoj su, do zemljotresa 2010, bili smešteni lokalni odbori raznih političkih stranaka. Teška statička oštećenja, zbog pomenutih problema, nisu sanirana, pa je zgrada ubrzo napuštena i ruina je predstavljala opasnost po prolaznike.

Rižinim naslednicima u međuvremenu je isplaćeno 30 miliona dinara naknade, na ime eksproprijacije, a nedavno je postalo pravosnažno i rešenje o rušenju - u sklopu programa ovdašnjeg Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta, koji obuhvata proširenje raskrsnice i saobraćajnica prema bolničkom kompleksu.

- Za uklanjanje objekta i izradu projektne dokumentacije izdvojena su tri miliona dinara, a posle odbijenih žalbi Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu dobili smo saglasnost i Ministarstva građevinarstva i infrastrukture, i Ministarstva kulture - objašnjava Marica Mijajlović, direktorka pomenutog JP.

G.Šljivić

T

G.Šljivić

Marica Mijajlović

G.Šljivić

 
Pogledajte više