ZA SUBVENCIJE 11,8 MILIONA: I ove godine Kraljevčani sprovode aktivne mere zapošljavanja

G. ĆIROVIĆ 31. 07. 2024. u 11:13

U sklopu Lokalnog akcionog plana grada Kraljeva za period od 2024. do 2026. godine, ovdašnja filijala Nacionalne službe za zapošljavanjae (NSZ) i lokalna samouprava potpisali su Sporazum o realizaciji aktivnih mera zapošljavanja.

G.Šljivić

Na taj način obezbeđeno je ukupno 11,85 miliona dinara, od kojih je grad izdvojio 6 milona, a NSZ 5,85, namenjenih subvencionisanju projekata samozapošljavanja, stručne prakse za svršene srednjoškolce i studente kao i javnih radova na kojima će ove godine biti angažovane isključivo nezaposlene osobe sa invaliditetom.

- Od obezbeđenih sredstava, najviše novca, oko osam miliona dinara, opredeljeno je za samozapošljavanje, a ostatak je namenjen programima stručne prakse i javnih radova. Javni konkursi za sapozapošljavanje i javne radove traju do 30. avgusta, a za stručnu praksu do 29. oktobra – pojašnjava Snežana Prelić, direktorka filijale NSZ u Kraljevu.

G.Šljivić

Snežana Prelić, direktorka NSZ, filijala Kraljevo

U cilju smanjenja nezaposlenosti, ove aktivne mere NSZ i lokalna samouprava u gradu na Ibru uspešno realizuju već nekoliko godina, a po rečima Prelićke, u programima stručne prakse i javnih radova mogu biti uključeni poslodavci i iz javnog i iz privatnog sektora.

- S druge strane, mera subvencija za samozapošljavanje odnosi se na nezaposlena lica sa naše evidencije za koje je uslov i da prođu dvodnevnu obuku o preduzetništvu koju je mogu sprovesti lično ili onlajn – dodaje direktorka kraljevačke filijale NSZ.

Pogledajte više