"BUĆKA" NA DUNAVU "OBMANULA" SOMOVE: Održane tradicionalne sportsko-turističke "Alaske večeri" kod Velikog Gradišta

D. NOVKOVIĆ 23. 07. 2024. u 12:26

NA Dunavu kod Velikog Gradišta i ove godine snage su odmerili brojni juniori i seniori ribolovci, učesnici tradicionalnih sportsko-turističkih "Alaskih večeri".

TO V. Gradište

Manifestaciju je otvorio predsednik Skupštine opštine Vladimir Štrbac, dok je zamenik predsednika opštine, Nedeljko Vasić, uručio plakete alasima preko 70 godina starosti.

- Ova manifestacija, značajna je za ceo Braničevski okrug, obogaćuje našu turističku ponudu i nastavićemo da je podržavamo i ubuduće - rekao je Štrbac.

Fijakeri

ODRŽANA je i revija fijakera, koji su se kretali Obalom kralja Petra kraj Dunava, Žitnim trgom, Trgom Mladena Miloradovića i dalje kroz grad. Osim divnih konja, ovu povorku ulepšali su najmlađi koji su iz fijakera pozdravljali svoje sugrađane.

U disciplini "Gradištanska bućka", tradicionalnom lovu na soma, takmičari su ostvarili ulov od ukupno 53,5 kilograma. Najbolji među njima bili su Milivoje i Filip Dokić sa ulovljenih 18 kilograma, dok su drugo i treće mesto zauzeli Nikola Stanisavljević i Dejan Živković sa 13,75 i Nenad i Lazar Petrović sa 8,55 kilograma. Osim ribolovačkog umeća, alasi su pokazali i svoju humanost, jer će sav novac od prodaje ulova biti doniran u humanitarne svrhe.

Održano je i takmičenje u lovu na šarana, u kojem su tri prva mesta osvojile ekipe iz Buljana, Gareva i Češljeve bare. Nadmetali su se i takmičari do 16 godina starosti, u pecanju ribe na plovak. Najuspešniji među njima bio je Bogdan Perić, čiji je ulov težio 1.105 grama. Drugo i treće mesto osvojili su Jovan Jovanović i Stefan Dejanović, sa ulovima od 930 i 880 grama.

Veterani na plovak

NA gradskom keju održan je i Kup veterana i seniora u pecanju na plovak, koji je ove godine organizovan prvi put. Za osvajače prva tri mesta proglašeni su Radiša Novičić, Svetomir Petrović i Željko Ilić, čiji su ulovi težili 935, 375 i 335 grama.

Osim u ribolovu, održano je i takmičenje u kuvanju riblje čorbe sa više od 100 takmičara, u kojem su pobedili Danijel i Mihajlo Stanković iz Sirakova. Drugo mesto zauzeo je Jova Kreker iz Majilovca, a treće Radiša Dragović iz Kusića. Žiri je tokom ocenjivanja vrednovao izgled, ukus, boju, gustinu i zaljućenost svake čorbe. Zahvaljujući "Srbija šumama", za brojne posetioce spremljene su besplatne porcije riblje čorbe. Besplatno su služene i pečene girice, koje su pripremile vredne članice Udruženja žena "Topolovčanke".

Pogledajte više