GRAD NA CRNICI I ĆUPRIJA MIRNI, ALI U OKOLINI IMA PROBLEMA U SNABDEVANJU Slavine suve na svaka dva sata

Zorana Rašić 12. 07. 2024. u 11:15

UPRKOS apelima iz JKP "Crnica", da se voda iz javnog vodovoda ne troši i za ono što nije baš neophodno, u više sela paraćinske opštine potrošnja je ovih dana udvostručena, pa su nadležni bili prinuđeni da uvedu mere štednje za žitelje naselja koja se napajaju iz postrojenja "Izvor".

Foto: Z. Rašić

Kako su saopštili iz pomenutog komunalnog preduzeća, sedam sela razvrstano je u dve grupe, a restrikcije se u njima smenjuju na svaka dva sata. U prvoj grupi su Gornja Mutnica, Šaludovac i donji deo sela Izvor, a u drugoj gornji deo Izvora, Klačevica, Donja Mutnica, Lešje i Plana.

Rešenje

IZVORIŠTE "Toplik" nije potpuno iskorišćeno, slobodno je oko 70 litara u sekundi, pa Stojković smatra da tu vodu treba dovesti do Davidovca i tu "ubaciti" u glavni vod - u vreme kad "Sveta Petka" ima smanjenu izdašnost. Prvi čovek JKP "Crnica" veruje da bi se time dugogoročno rešilo pitanje vodosnabdevanja Paraćina, zbog čega je projektovanje povezivanja "Toplika" sa glavnim vodom uvršteno u ovogodišnji program rada pomenutog komunalnog preduzeća.

Nadležni su, po ko zna koji put, upozorili potrošače da ne zalivaju bašte i travnjake, ne pune bazene i racionalno troše ono što im se isporučuje iz javnog vodovoda. Jer, poručili su - ukoliko se nastavi trend enormne potrošnje i opadne nivo dozvoljenog minimuma u sistemu - može doći do potpunog prekida vodosnabdevanja, dok se sistem ponovo ne napuni...

- U ovim selima potrošnja je toliko uvećana, da pumpe ne mogu da "provuku" vodu kroz sistem. Da bismo ovo nekako prevazišli, planiramo da završimo započeti vod i snabdevanje Gornje Mutnice i Šaludovca prebacimo na izvorište "Toplik". Posle toga, više neće biti potrebe za restrikcijama i kad je veća potrošnja - najavljuje direktor JKP "Crnica", Dejan Stojković, podsećajući da je dosad urađeno oko 1.200, a preostalo je da se sada uradi još 800 metara novog voda.

Ističe i da kaptaža "Sveta Petka" u Izvoru - glavna za vodosnabdevanje opštine Paraćin i susedne Ćuprije - za ovaj period, ima veoma dobru izdašnost, od 140 litara u sekundi. Iako od te količine 40 odsto "ide" Ćupriji, Paraćinci generalno nemaju probleme u snabdevanju.

- Prevashodni problem je nenamensko korišćenje, posebno u selima gde ljudi vodu pripremljenu za piće koriste kao tehničku, za navodnjavanje. Što se tiče grada, vodosnabdevanje nije ugroženo jer, po potrebi, uključujemo i dubinske bunare - zaključuje Stojković.

Pogledajte više