OD BRAZILA DO JUŽNE KOREJE: Sutra u Vršcu zvanično počinje jubilarni „Vršački venac“

Jelena J. Baljak 07. 07. 2024. u 19:08

TAMAN što se u Vršcu završila manifestacija „Vinofest“, koja je obeležila svoje punoletstvo, u tom gradu će već večeras početi jubilarni 25. Međunarodni festival folklora „Vršački venac“.

Foto: A.Putnik

Na velikoj bini na Gradskom trgu, kao uvertira za ono što sledi od 8. do 10. juna, večeras će najpre nastupati deset kulturno-umetničkih društava iz sela oko Vršca i Bele Crkve.

Svečano otvaranje festivala najavljeno je za ponedeljak u 21 sat. Tome će prethoditi tradicionalna povorka svih učesnika, koji će uz pesmu i igru prošetati centralnim gradskim ulicama.

Organizatori su se potrudili da za jubilarno izdanje obezbede atraktivne goste, pa će, tako, svoje folklorno nasleđe publici prikazati ansambli iz Brazila, Kolumbije, Južne Koreje, Portugala i Rumunije.

Mađarski folklor će predstavljati mešani ansambl iz južnobanatskih sela Vojlovica i Skorenovac, a srpski – ansambl „Oplenac“ iz Kanade i vršački GKUD „Laza Nančić“.

Cela manifestacija će biti propraćena etno-sajmom, dok će predstavnici svih zemalja učesnica na zatvaranju tradicionalno zajedno odigrati neko srpsko kolo.

Pogledajte više