MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI FESTIVAL: U Paraćinu sutra Memorijalni turnir „Uroš Dinić“ (FOTO)

Zorana Rašić 06. 07. 2024. u 14:49

U OKVIRU 17. Međunarodnog šahovskog festivala „Paraćin 2024“, sa više od 300 učesnika iz 35 država, u okviru pratećeg programa sutra će se igrati 20. Memorijalni rapid turnir „Uroš Dinić“, a registracija je moguća do 9.45 sati, navodi direktor festivala Saša Jevtić.

Foto: Z. Rašić

Na ovom turniru očekuje se učešće oko 180 igrača. Drugi prateći turnir na programu je u utorak, 9. jula, a u pitanju je Open blic turnir, na kom će igrati oko 150 šahista.

Letnja šahovska manifestacija u Paraćinu, čija je glavna manifestacija Međunarodni turnir u Open A i Open B konkurenciji, počela je 3. jula i trajaće do 11. tog meseca, čineći Paraćin već skoro dve decenije šahovskom prestonicom sveta.

Paraćin je tako i dalje krupnim slovima upisan na mapi svetskih šahovskih takmičenja kao popularna destinacija, ističu organizatori iz OŠK „Paraćin“, dok opštinska Turistička organizacija, kao suorganizator, brine o tome da svaki slobodan trenutak gosti iz 35 država iskoriste da upoznaju lepote i znamenitosti dela Balkana u koji su došli.

Dragan Lazić, koji je i najzaslužniji što šah u Srbiji poslednjih nekoliko godina doživljava ekspanziju, podseća da je Srbija i aktuelni prvak Evrope u šahu.

- A to se ne dešava tako često i lako – rekao je Lazić, uz reči zadovoljstva što je festival u Paraćinu jedan u nizu koji se u našoj zemlji održavaju, specifičan po tome što na njemu ima bar tri puta više stranih nego domaćih igrača.

Pogledajte više