POČEO JE 53.OLIMPUS FESTIVAL U GRČKOJ : Kragujevac predstavljen kao počasni gost

V. Hadžić 05. 07. 2024. u 17:25

Najveći kulturni događaj u severnoj Grčkoj, Olimpus festival, 53. po redu, otvoren je juče u grkom antičkom teatru „Dion“ kod Katerinija, gde je nastupilo preko petstotina izvođača i umetnika severnogrčke regije.

Foto : GK

Tradicija festivala nalaže da svake godine ima počasnog gosta iz druge zemlje, a ovoga puta u tom svojstvu predstavljei su republika Srbija i Grad Kragujevac.

Ovaj festival se od 2010. godine održava svakog leta, a organizuju ga Turistička organizacije Grčke i Region Pierija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva spoljnih poslova Grčke. Otvorila ga je ministarka kulture Grčke Lina Mendoni.

Svaki Olipmus festival predstavlja zemlju počasnog gosta, a ove godine je to Republika Srbija i grad Kragujevac. Pored promocije turizma i kulture ovog dela Grčke i kontakta sa drugim evropskim kulturama, organizatori imaju za cilj uspostavljanje kulturne diplomatije i interkulturalnog dijaloga.

Tokom dva meseca festivala muzike i pozorišta koji povezuje ljude i države u jedinstvenom kulturnom prostoru od 15. jula do 15. avgusta biće izložena postavka iz zbirke Međunarodnog bijenala umetnosti ''ARTiJA'' Spomen parka Kragujevački oktobar. Pozorište za decu i mlade 25. jula nastupiće sa predstavom ‘’Kroki i prijatelji’’, a 26. avgusta u antičkom teatru Dionu, ansambl Knjaževsko –srpskog teatra igraće brodvejski mjuzikl ‘’Grk Zorba’’. Sa predsednikom festivala Grigorisom Papahristosom sastali su se predstavnci Kragujevca i razgovarali o daljoj saradnji.

Počasni gosti Olimpus festivala prethodnih godina bile su Francuska, Španija, Rusija, Norveška, Austrija, Nemačka, Švajcarska, Maroko, Rumunija, Kipar, Češka, Izrael i Indija, a partneri u realizaciji ugledne ustanove poput Muzeja Luvr, Fondacije Salvador Dali, Instituta Servantes i Ruskog kulturnog centra.

Pogledajte više