DA SE SMANJI GENERACIJSKI JAZ: U Somboru otvoren Klub međugeneracijske solidarnosti

J. L. 21. 06. 2024. u 18:00

U Gerontološkom centru u Somboru danas je svečano otvoren Klub međugeneracijske solidarnosti, koji je nastao u okviru „AGE+“ regionalnog projekta podrške starijim osobama.

Foto: Grad Sombor

- Ovo je projekat koji je Grad Sombor prihvatio 2024. godine a proširićemo saradnju i sa Omladinskim centrom, dečijim vrtićom „Mali princ“, udruženjem penzionera, kako bi sve išlo ka proširivanju međugeneracijske saradnje. Mi kao Grad brinemo o svojim starijim sugrađanima, kako bi njihov društveni život unapredili i učinili ga sadržajnijim - izjavila je Ljiljana Tica,zamenica gradonačelnika Sombora. - Grad  se ulaskom u ovaj projekat opredelio za unapređenje položaja starijih u gradu, osnivanje Saveta za unapređenje položaja starijih sa pripadajućim lokalnim akcionim planom, učešće u izgradnji kapaciteta profesionalaca, te učešća u studijskim posetama i međuopštinskim sastancima za podelu znanja i iskustva na polju unapređenja socijalnih usluga za starije sugrađane.

Opšti cilj projekta je dobrobit i socijalna uključenost starijih ljudi sa naročitim fokusom na podršku prilagođenu specifičnim potrebama starijih žena i muškaraca, kao što su: veće učešće starijih osoba u dijalogu sa donosiocima odluka; unapređenje kapaciteta pružalaca usluga kroz obuke i studijske posete; povećanje ponude usluga podrške starijima kroz međusektorsku saradnju i veća vidljivost starijih u društvu, povećanja svest o njihovim potrebama i smanjenje diskriminacije po osnovu starosti.

Pogledajte više