DATI KRV BILO KOME I BILO KADA: Đaci iz Srpskog Miletića filmom promovišu darivanje dragocene tečnost

Zoran Rajić

25. 06. 2024. u 07:30

ODžACI su opština koja u Vojvodini prednjači po dobrovoljnom davalaštvu krvi, jer je dragocenu tečnost u njenih devet naselja dosad dalo više od 500 ljudi, mnogi više od stotinu puta.

foto P. Dukić

Ono što posebno raduje jeste sve veći odziv mladih, čija je spremnost da pomognu iskazana i zapaženim video-radom učenika 5. razreda OŠ "Kosta Stamenković" iz Srpskog Miletića na konkursu Crvenog krsta Srbije (CKS) "Krv život znači".

Tema konkursa, na kojem je ove godine učestvovalo 38.572 dece i omladine iz 113 predškolskih ustanova, te 668 osnovnih i 149 srednjih škola, bila je lepota darivanja i dobrote u vidu dobrovoljnog davanja krvi, a ona je, kako su predočili iz CKS, većinu inspirisala da se izraze likovno, potom literarno i putem SMS, a najmanje je prispelo video-radova.

Jedan od tih retkih filmića, pod nazivom "Meda na transfuziji", snimili su petaci iz Srpskom Miletića, uz pomoć nastavnice Dušanke Šuput Tričković, koja je autor scenarija ovog jednominutnog, ali vrlo efektnog i na društvenim mrežama popularnog videa.

- U vreme modernih tehnologija, kad se deca ne odvajaju od mobilnih telefona, pomislila sam da je logično da na konkurs CKS pošaljemo filmić. Svih 16 učenika u odeljenju je sa oduševljenjem prihvatilo tu ideju, pa nije bilo lako odabrati njih šestoro koji su najmotivisaniji i najviše odgovaraju ulogama u priči koju smo snimili - kaže nastavnica.

A priča je jednostavna, dečje spontana i sa jasnom porukom.

Ko zna šta život nosi

FILM se završava tako što nastavnica pita decu šta rade, a oni odgovaraju da se igraju, dodajući da to može biti i stvarnost, "jer ko zna šta život nosi".

- Jednog dana ćemo ležati na ovom, a jednom na onom krevetu. Jednog dana ćemo davati, a drugog primati krv - zaključila su deca iz Srpskog Miletića.

- Film je o medi koji je stradao kradući kruške. Pao je, povredio se i iskrvario. Dospeo je do Transfuzije, jer mu je bila potrebna krv. Priskočile su u pomoć druge životinje i meda je spasen. Poruka našeg filma je da treba dati krv kome god da je potrebna i u bilo kojoj situaciji - ističe nastavnica.

Ono što je najlepše, napominje, jeste to što su deca koja su učestvovala u snimanju filma, a i sva druga iz odeljenja, bez njenog sugerisanja rekla da će biti dobrovoljni davaoci krvi.

Pogledajte više