GRAD ULAŽE 43 MILIONA DINARA U ŠKOLE: Smederevo ima velike planove za uređenje obrazovnih ustanova

J. I. 18. 06. 2024. u 13:03

ZNAČAJNI poslovi na uređenju smederevskih škola obavljeni su od početka godine, a grad planira da ovog leta uloži oko 43 miliona dinara u adaptaciju i sanaciju škola pred početak nove školske godine u septembru.

Smederevo

Letnji raspust u školama proteći će radno. Tako će, pored ostalog, u OŠ "Branislav Nušić" biti rekonstruisana "topla veza" do fiskulturne sale, zamenjena stolarija i okrečene učionice. U OŠ "Dositej Obradović" na Carini urediće se ulaz i plato ispred škole i rekonstruisati stepenište ka fiskulturnoj sali. U školama "Branko Radičević" u Lugavčini i OŠ "Heroj Srba" u Osipaonici predstoji krečenje, zamena podova i uređenje školskih toaleta.

U OŠ "Đura Jakšić" u Maloj Krsni biće uređen plato škole, dok je u obrazovnoj ustanovi "Dositej Obradović" u Vranovu planirana ugradnja podnih obloga koje je škola dobila kao donaciju. Radovi na sanaciji krova i stolarije planirani su u školama u Radincu, Vodnju i Malom Orašju.

Takođe, biće rešeni i problemi sa grejanjem seoskih školskih zgrada.

- Rešavamo problem sa dimnjakom U OŠ "Sava Kovačević" u Mihajlovcu koji preti da se uruši. Područna škola u Dobrom Dolu će konačno sa grejanja na peći na čvrsto gorivo, dobiti kotao i radijatore u učionicama i preći na etažno grejanje na pelet. Kotao i celokupnu instalaciju radi prelaska na grejanje na pelet dobiće i OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" za područnu školu u Šalincu. U OŠ "Vuk Karadžić" u Lipama takođe je u planu rešavanje kotlarnice i zamena dotrajalog kotla, kaže gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović.

Novo ruho

MUZIČKA škola "Kosta Manojlović" će zgradu koju su dobili na korišćenje u potpunosti adaptirati i prolagoditi potrebama nastavnog programa. Nakon uvedenog grejanja, planirani su radovi na preuređenju krovnog pokrivača, elekroinstalacija, podova, zidova i stolarije.

Ona navodi da su ovo samo neki od poslova, a da se očekuju i radovi za koje su škole aplicirale kod ministarstava.

- Svi planirani radovi izvodiće se tokom letnjeg raspusta zbog bezbednosti dece, i činjenica je da će novu školsku godinu učenici mnogih škola započeti u adaptiranom prostoru. Modernizacija gradskih i seoskih škola nam je apsolutni prioritet, i na tome ozbiljno radimo, navodi gradonačelnica.

Inače, od početka godine za investiciono održavanje osnovnih i srednjih škola utrošeno je oko 32 miliona dinara iz gradskog budžeta.

Pogledajte više