PLANINA SLOBODOM NAPAJA ČULA: Za profesorku Milicu Nikolić planinarenje je jedna od najvažnijih stvari u životu

Zorana Rašić 25. 06. 2024. u 12:19

PROFESORKA biologije Milica Nikolić (36) diplomirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu, završila master studije i upisala doktorske na Katedri za botaniku, ali tvrdi da je najbolja odluka koju je donela u svom životu - to što se učlanila u planinarski klub u Paraćinu. Sve važne dileme u svom životu rešavala je dok je bila na - planini.

Foto: Privatna arhiva

U prirodi i na vazduhu mnogo se trezvenije misli, a neverovatan osećaj slobode čini da sve ovozemaljske brige postanu male - otkriva za "Novosti" Milica, koja nijednog vikenda ne može da se "svrti" u gradu.

Rodom iz okoline Ražnja, potraga za poslom čim je završila fakultet 2012. godine dovela ju je u Paraćin. Mnogi je već smatraju Paraćinkom, a tu je upoznala i svoju najveću ljubav - planinu. Dogodila joj se dok je radila u osnovnoj školi u Sikirici. Kolega, koji je bio član Planinarskog kluba "Javorak", pozvao je da učestvuje u akciji kluba na Grzi. Milica je bila toliko oduševljena da se zaljubila na prvi pogled, ili možda na drugi, treći. Jer, kaže da je prirodu volela još od srednjoškolskih dana, a završila je srednju Medicinsku u Kruševcu.

- Tad sam se bavila pravljenjem herbarijuma i veći deo dana sam provodila u prirodi. Nastavilo se to i na fakultetu, gde smo u okviru nastave imali terenski rad u zaštićenim područjima. Inače, za desetak godina aktivnog planinarenja obišla sam skoro sve planine na Balkanu. Sad već težim visokogorstvu, pa sam se prošle godine popela na Alpe na najviši vrh Italije Grand paradizo, na 4.061 metar. Osvojila sam i najviši vrh Austrije Grosglogner - 3.798 metara. Na Grand paradizu ima glečera, glečerskih pukotina, snega... Tu postoji opasnost od visinske bolesti i moramo da znamo koji su simptomi da bismo ih prepoznali i reagovali na vreme - objašnjava sagovornica "Novosti".

Najlepša planina koju je dosad videla za nju su Prokletije sa vrhom Maja jezerce. Na taj vrh i na Alpe neprestano bi se pela. U Srbiji najomiljeniji joj je Rtanj. Njega je pohodila tačno 44 puta i doživljaj je svaki put bio drugačiji. Na toj magičnoj planini bila je opet nedavno, a u julu, budući da je na letnjem raspustu, planira ponovo Italiju na Grand paradizo. Lane je savladala taj uspon u sopstvenoj organizaciji, a sad će ići klupski.

Rad "na određeno" u tri škole

SA svojih planinarskih uspona Milica se u Paraćin vraća uvek puna elana da svojim učenicima na časovima biologije prenosi ljubav prema prirodi. Nikolićeva je nastavnica čak u tri škole - Mašinsko-elektrotehničkoj u gradu, te osnovnim u Plani i Jovcu. Kroz smeh kaže da joj planinarsko umeće pomaže da nekako stigne na nastavu u dve opštine. Nažalost, nije joj pomoglo da posle dvanaest godina od diplomiranja dobije posao "za stalno". A volela bi da ostane u Paraćinu, u nekoj od brojnih škola u kojima je do sada radila.

Ove godine neumorna profesorka koja ne može bez kontakta sa prirodom završila je obuku za planinarskog vodiča druge kategorije. To znači da je obučena da vodi organizovane grupe u zimskim uslovima sa upotrebom tehničke opreme do 5.000 metara nadmorske visine.

Četiri godine aktivno je učestvovala u Treking ligi Srbije, a prethodne dve takmičila se u planinarskoj orijentaciji i bila član reprezentacije Srbije.

oto: Privatna arhiva

Pogledajte više