ZNAJU „RECEPT“ ZA ZAPOSLENJE: Ekonomska škola u Kikindi upisaće rekordan broj budućih kuvara (Foto)

Rada Šegrt 10. 06. 2024. u 16:55

Smer za kuvare i konobare u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Kikindi sve je popularniji, jer đaci nakon završenog školovanja odmah pronalaze posao.

Foto: R. Šegrt

Zbog toga je i interesovanje osnovaca za upis veliko, pa će od septembra u školi biti puno odeljenje đaka-kuvara, čak 28 učenika, što je skoro trostruko više, jer sada u kombinovanom odeljenju od 19 učenika, to zvanje stiče deset, dok ostali đaci postaju konobari.

- Svi iz prošlogodišnje generacije su se zaposlili, jer je ovaj kadar tražen u Kikindi, većim gradovima, kao i u inostranstvu. Neki bivši đaci rade kao kuvari u restoranima u Kikindi, a neki u večim gradovima ili na primorju – navodi Milan Maletić, profesor kuvarstva.

Foto: R. Šegrt

Budući kuvari i konobari

Učenik trećeg razreda Bogdan Milanov iz Srpske Crnje, položio je završni ispit za kuvara i zadovoljan je što će odmah početi da radi.

- Dogovorio sam se sa picerijom u Kikindi da radim kod njih. Želja mi je da najpre postane pica-majstor, a onda ću videti šta dalje. Od malena sam više voleo da s mamom u kuhinji pripremam hranu, nego da radim neke poslove s tatom – kaže Milanov.

Škola ima solidno opremljenu kuhinju, a profesor Maletić kaže da inventar treba zanoviti.

- Rad škole pomaže lokalna samouprava tako što omogućava nabavku namirnica za praktičan rad u kuhinji škole, a đaci praksu rade u ugostiteljskim objektima, tako da su dobro osposobljeni – objašnjava Maletić.

NABOLjE KALFE U SRBIJI

Učenici iz kikindske škole dva puta su bili pobednici RTS-ovog serijala „Kuvarski kalfa“ u kojem su se takmičili đaci ovog smera iz cele Srbije. Kikindske kalfe pripremale su, pored ostalog, piletinu filovanu suvim šljivama i mokrinskim sirom, uz prilog pirea od bundeve, koja je zaštitni znak Kikinde.

Pogledajte više