MARIJA KANZEL VELEMIROV IZ VRTIĆA "PČELICA" U KIKINDI NEOBIČNOM ODEĆOM ISPRATILA SVOJE MALIŠANE Strip darovi od vaspitačice

Rada Šegrt 06. 06. 2024. u 12:29

PREDŠKOLCI iz vrtića "Pčelica" u Kikindi, iz grupe vaspitačice Marije Kanzel Velemirov, poneće u prvi razred jedinstvenu uspomenu na nju i drugarstvo kojem ih je učila "dok su bili mali".

Foto: R. Šegrt

Devojčice će sigurno dugo čuvati svoje bele suknjice, a dečaci majice na kojima svako od njih ima po jedan crtež i ispisano svoje ime.

Zapisano je i da je to uspomena generacije iz 2017./2018. i školske 2023./2024, iz grupe u kojoj je devet devojčica i deset dečaka.

Iznenađenje

MALIŠANI nisu odmah mogli da vide konačan izgled suknjica i majica, već su upkovane poklone odneli kućama i obukli ih tek sutradan, za završnu priredbu u vrtiću.

- Kada su videli jedni druge u istim suknjicama i majicama, bili su oduševljeni, ali i malo zbunjeni. Devojčice su jedna drugoj govorile "i ti si poželela da se ovako obučeš", ni roditelji nisu krili zadovoljstvo, a naše "uniforme" već su poželele i druge koleginice, za svoje grupe, već od septembra - kaže Marija, uverena da je ovako izbrisana svaka razlika među mališanima.

- Posmatrajući decu kroz igru, razgovore i priredbe, shvatila sam da veoma vole nastupe i scenu. Zato smo učestvovali na svim manifestacijama za koje smo sami pravili kostime, često od reciklažnog materijala. Jednom smo pčelice napravili od džakova i izolir trake i to je oduševilo roditelje... Drugi put sam bila oduševljena kada su oni sami napravili "krila" svojoj deci, a sada sam odlučila da ja iznenadim i jedne, i druge. Tako su nastale naše strip-suknjice i strip-majice. Na njima svako dete ima svoje polje, nacrtalo je crtež i ispisali smo njegovo ime - opisuje vaspitačica Marija kako su nastali ovi divni pokloni.

U realizaciji ideje pomogla joj je majka jedne devojčice - od platna je skrojila krugove po kojima su deca slikala, nabavila je i flomastere za crtanje po tkanini i tečne, postojane boje, pa sva ova odeća može da se pere. Tamarina mama je od krugova skrojila suknjice, dok su dečaci od kuće doneli bele majice.

- Sa radošću su crtali po krugu od platna, misleći da su to stolnjaci koji će ostati vrtiću. Ali, kada su oslikavali majice, već su postali radoznali... Devojčice su pitale kada i one da donesu gornje delove odeće, a kasnije su bile presrećne kada su na suknjicama videle svoja imena - zaključuje vaspitačica Marija Kanzel Velemirov, ističući da je saradnja sa roditeljima bila izuzetna, da su deca imala razvijenu empatiju i bila veoma spremna da pomognu drugarima koji su bili na inkluzivnoj nastavi.

Foto: R. Šegrt

Priredba u strip_suknjicama i majicama
Pogledajte više