DEPO KNJIGA U RUINI I VLAZI: Biblioteka u Vršcu vapi za obnovom, projekat gotov, nedostaje dva miliona evra

Jelena J. Baljak 06. 06. 2024. u 07:15

ZGRADA Gradske biblioteke Vršac, koja je sagrađena još krajem 19. veka, kao luksuzni hotel "Mileker", vapi za totalnom rekonstrukcijom.

Foto: J.J.Baljak

Najkritičniji je dvorišni deo, u kom se nalaze depoi sa knjigama, jer mu preti urušavanje. Zidovi tog objekta su puni vlage, što uz nedostatak klime za hlađenje i peći za grejanje tokom zime izuzetno šteti bogatom bibliotečkom fondu.

Rešenje za taj gorući problem postoji. Već 14 godina ova ustanova ima gotov projekat - čak i građevinsku dozvolu - za rekonstrukciju glavne zgrade i za rušenje dvorišnog krila, na čijem mestu je predviđeno da bude izgrađen novi objekat savremenog dizajna. Isto toliko godina, međutim, tragaju i za finansijama, budući da se radi o projektu vrednom čak dva miliona evra, koji, zbog kompleksnosti situacije, ne može da se radi, niti finansira parcijalno, već samo izjedna.

Foto: J.J.Baljak

Ministar Selaković i direktorka Gradske biblioteka Vršac

S tim je upoznat i ministar kulture Nikola Selaković, koji je prilikom nedavne posete Vršcu izrazio uverenje da će u dogledno vreme naći način da se ta kapitalna investicija konačno realizuje.

- Reč je o strateški važnom i dugoročnom projektu, koji ni mi, niti lokalna samouprava, ne možemo sami da uradimo. Potrudićemo se da u dogovoru države, pokrajine i grada nađemo najbolje moguće rešenje i da Vršac dobije biblioteku kakvu zaslužuje - rekao je Selaković.

FASADA

PRIVID da je unutar biblioteke sve u redu daje nova reprezentativna ulična fasada, koja je rekonstruisana pre sedam godina. Do tada je predstavljala ruglo i bila je opasna po prolaznike, jer su se ornamenti obrušavali. Fasada se, inače, nalazi pod zaštitom države.

Projekat predviđa da se sav sadržaj iz sadašnje zgrade premesti u novoizgrađeni objekat, koji će imati tri nivoa. U prizemlju bi bilo moderno dečje odeljenje, na prvom spratu pozajmno odeljenje, a na drugom kancelarije. Prizemlju stare zgrade, u kom je nekada bio veliki hotelski hol, biće vraćen prvobitni izgled. Tu će biti smeštena elektronska čitaonica.

Pogledajte više