SUBVENCIJAMA DO UŠTEDE: U Kraljevu potpisan 91 ugovor za poboljšanje energetske efikasnosti

G. ĆIROVIĆ 04. 06. 2024. u 12:02

Potpisivanjem 91 ugovora o subvencionisanju troškova, u Kraljevu je nastavljena realizacija nacionalnog projekta poboljšanja energetske efikasnosti na stambenim objektima.

G.Šljivić

Od 91 trojnog ugovora koji su potpisali vlasnici stanova ili kuća, lokalna samouprava i odabrani privredni subjekat, više d 60 odsto odnosi se na subvencionisanje zamene dotrajale stolarije.

- Osim toga, potpisani su ugovori i za zamenu postojećih ili ugradnju novih kotlova na biomasu ili pelet, četiri domaćinstva će instalirati toplotne pumpe, a četiri solarne elektrane. Ovom prilikom bilo je moguće konkurisati i za paket mera, tako da ima i onih koji će instalirati i toplotnu pumpu i solarne panele kao najbolju kombinaciju za grejanje, kao i onih koji dobijaju sredstva I za zamenu stolarije i zamenu fasade – kaže Zorica Sretenović, energetski menadžer grada Kraljeva.

G.Šljivić

Zorica Sretenović, energetski menadžer grada Kraljeva

Prema njenim rečima, subvencije iznose najmanje 50 odsto od profakture, a građani su, na primer, za stolariju mogli da dobiju od 120.000 do 160.000 dinara, za topletne pumpe od 350.000 i više u zavisnosti od tipa.

G.Šljivić

 

- Odlučila sam se da uz pomoć subvencije promenim način grejanja. Do sada sam se grejala delom na drva, delom na struju, a sada ću preći ne pelet što je i štedljivije i zdravije – kaže penzionerka Jelka Čolović. - Kćerka je za tu namenu podigla i kredit, tako da jedan deo mi plaćmo, a drugi država i zahvalni smo što smo dobili takvu mogućnost.

U sklopu sprovođenja mera poboljšanja energetske efikasnosti grad Kraljevo je 2021. godine iz svog budžeta izdvojio 2,5 miliona dinara, a sada je taj iznos uvećan na 10 miliona.

KONKURS

- NA prvom konkursu udruženim sredstvima sa Ministsarstvom rudarstva i enrgetike delili smo ukupno pet miliona dinara, a danas čak 25 miliona – naglasio je gradonačelnik Predrag Terzić, dodajući da sve veći broj Kraljevčana isksazuje interesovanje da učestvuje u ovom nacionalnom projektu. - Zajedno sa državom potrudićemo se da za naredni konkurs obezbedimo još više novca i tako izađemo u susret svim zainteresovanim građnima.

Pogledajte više