NAŠA DUŽNOST JE BILA DA POMOGNEMO: Novosadski saobraćajci Jovana Šukara i Darko Mladenović spasli život mladiću

Lj.P.

04. 06. 2024. u 06:45

POLAZEĆI na teren u redovnu patrolu, tandem Jovana Šukara i Darko Mladenović, pripadnici novosadske saobraćajne policije, 30. maja oko podne, nisu ni slutili da će od njihove pravovremene reakcije zavisiti jedan mladi život.

FOTO:Lj.P.

Pokazali su odvažnost, ali i spremnost da građanima, bez obzira na to u kakvoj se situaciji našli, priđu i pomognu.

Mlada Jovana i stariji kolega Darko kretali su se Sentadrejskim putem, kada su na raskrsnici ove sa Ulicom Paje Radosavljevića ugledili mladića kako leži pored bicikla. U prvi mah nisu znali šta se desilo, ali su se odmah uputili tamo da provere. Nekoliko ljudi je prolazilo tuda, ali su dvoje saobraćajaca prvi prišli.

Prepričavajući nam nemilu scenu, simpatična Jovana, koja plavu uniformu nosi tek dve i po godine, kazuje nam da se mladić, za koga se kasnije ispostavilo da ima 18 godina, tresao.

- Videli smo da je počeo da se guši, mislim da je u jednom trenutku prestao i da diše - priseća se tih dramatičnih trenutaka Jovana. - Ležao je na leđima, jezik mu je zatvorio disajne puteve, i odmah smo ga okrenuli na bok.

Isto bi učinili i bez uniforme

- NE smatramo da smo učinili nešto posebno zato što smo se našli mladiću u nevolji i spasli jedan mlad život - govore uglas Jovana i Darko. - Isto bismo postupili i da ne nosimo plavu uniformu.

Saobraćajac Mladenović sa dvadesettrogodišnjim stažom u policiji, veli da su odmah posumnjali da je reč o epileptičnom napadu, što se na kraju i ispostavilo.

- Ništa nismo prepuštali slučaju, znali smo da moramo brzo da reagujemo i da ga spasemo. Otvorili smo mu disajne puteve, i tada je prestao da se trese - priča Mladenović. - Obavestili smo dežurnog šta se dešava i on je pozvao Hitnu pomoć, koja je brzo stigla i mladića transportovala u bolnicu.

Tandem saobraćajaca skromno kažu da ne smatraju da su učinili nešto posebno, ističući da je to bila njihova dužnost i obaveza.

Pogledajte više