GRADIĆE SE DVE GARAŽE: Kraljevčani rešavaju višegodišnji problem parkiranja u gradu na Ibru

G. ĆIROVIĆ 03. 06. 2024. u 11:47

Višegodišnji problem parkiranja u Kraljevu ni prethodne, a ni aktuelna vlast uprkos brojnim pokušajima, bar zasad, nisu uspele valjano da reše, ponajviše zbog nesrazmrnog broja parking mesta i broja vozila u samom gradu, kao i u tranzitu.

G.Šljivić

Da se stvari koliko-toliko ipak pomeraju sa mrtve tačke svedoči i postavljanje informacionih displeja u dve najprometnije ulice u centru grada koji pokazuju broj trenutno slobodnih parking mesta od ukupno 236 raspoloživih. Za ovaj Projekat pod nazivom „Sistem za analizu toka saobraćaja i sistem evidencije popunjenosti parking mesta sa snimanjem parkirališta za invalide“ Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i lokalna samouprava izdojili su, na ravne šasti, ukupno 25 miliona dinara.

G.Šljivić

 

- Ovo je samo prvi korak u rešavanju problema parkiranja. Projekat izgradnje javne garaže iza zgrade Gradske uprave uskoro će biti završen. Planirano je da se na toj lokaciji izgradi garaža od nekoliko spratova za šta su opredeljena sredstva iz gradskog budžeta. Osim toga, gradskim planskim aktima predviđena je i izgradnja garaže na ibarskom keju, kod nekadašnjeg „Statusa“, koju ćemo u budućnosti graditi sami ili u partnerstvu sa privatnim investitorom – kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

G.Šljivić

 

U centralnim zonama grada na Ibru vozačima je na raspolaganju ukupno 1.200 parking mesta čije korišćenje naplaćuje Radna jedinica Parking servis JKP „Čistoća“. To je, svakako, nedovoljno da podmiri potrebe vozača jer gradskim ulicama dnevno cirkuliše gotovo deset puta više vozila.

G.Šljivić

 

- O izgradnji garaže iza Gradske uprave pričalo se još pre dve decenije, čak je postojao i projekat, ali od toga nije bilo ništa, a grad prosto vapi za takvim objektom – kaže jedan Kraljevčanin tražeći parking mesto. - U prilog rešavanju parkiranja ne ide ni to što su stanari pojedinih zgrada raznim barijerama, katancima i lancima, onemogućili ostale da koriste te parkinge iako za to nemaju pravo. Jednima su barijere uklonjene pod pretnjom visokoh kazni, ali drugima nisu, a aršini moraju biti isti za sve.

BEZ „PAUKA“

PROBLEM parkiranja lokalna samouprava je krajem 2021. delimično pokušala da reši i uvođenjem nepopularnog „pauka“ za uklanjanje nepropisno parkiranih vozila. Iako je prošao Gradsko veće, ovaj predlog je, međutim, povučen sa dnevnog reda sednice Skupštine grada i više se nije ni pominjao.

Pogledajte više