KONTROLA SVAKE DVE GODINE: Dom zdravlja "Novi Sad" poziva žene da se prijave na mamografske preglede

J. S. 31. 05. 2024. u 20:09

SKRINING mamografija po odluci Nacionalnog programa za rano otkrivanje karcinoma dojke biće obuhvaćene žene od 50 do 69 godina sa teritorije opštine Novi Sad, Petrovaradin i Sremski Karlovci.

Foto Dom zdravlja " Novi Sad"

Pozivanjem kol centra Doma zdravlja Novi Sad na 4879-000  sugrađanke mogu da se prijave na skrining - rano otkrivanje raka dojke. Skrining mamografije rade se na dve godine.

  - Skrining se  odnosi na žene  koje imaju otvoren zdravstveni karton u Domu zdravlja,  u kojem je zabeležena tačna adresa i broj telefona, za sada jedini način kako možemo doći do pacijentkinja odgovarajuće životne dobi - naglašavaju iz Doma zdravlja.

Kol centar Doma zdravlja "Novi Sad" vodi evidenciju o pozivima i zakazuje preglede  uz uslov da skrining mamografija nije rađena u poslednje dve  godine i da nije dijagnostikovan karcinom dojke  ili da je proteklo 10 godina od završetka lečenja, kada pacijentkinja ponovo može da uđe  u skrining program.

Dnevno se u Domu zdravlja "Novi Sad" uradi 25 skrining mamografija, svaka pacijentkinja se slika u četiri  projekcije a termini se zakazuju na svakih  20 minuta.

Pogledajte više