SVAKI PETI SREDNJOŠKOLAC KORISTI ELEKTRONSKE CIGARETE: Lekari upozoravaju na štetnost korišćenja

J. L. 31. 05. 2024. u 15:38

Činjenica da čak 20 odsto učenika prvog razreda srednje škole koristi elektronske cigarete, dok je kod petaka taj procenat 4,4, kod sedmaka 12,5 odsto i da sve veći broj mladih eksperimentiše sa novim nikotinskim proizvodima, moto ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvanskog dima je „Zaštitimo decu od uticaja duvanske industrije“.

Foto Shutterstock

Raste i broj korisnika klasičnih cigareta, dok jedino kod srednjoškolaca opada ali u korist korišćenja novih oblika nikotinskih proizvoda. Lekari subotičkog Doma zdravlja upozoravaju da su svi nikotinski proizvodi štetni.

-Duvanska i srodne industrije koriste i plaćaju influensere na društvenim mrežama i poznate javne ličnosti da budu “ambasadori brenda” i promovišu njihove proizvode. Takođe, nude stipendije i plaćaju letnje kampove srednjoškolcima i studentima kako bi širili zablude o svojim novim proizvodima - upozorava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Subotici. - Razvili su više od 15.000 ukusa za e-cigarete i koriste likove iz crtanih filmova da bi brendirali svoje proizvode i plasirali slatke ukuse koji su vrlo atraktivni mladima. Novi proizvodi su elegantnog dizajna, džepne veličine i plasiraju se mladima kao visoko-tehnološki proizvodi za životni stil.

Dodatni problem jeste što se u mladosti dejstvo duvana ne doživljava kao štetno, već prvi znaci bolesti nastaju tek desetak i dvadesetak godina kasnije, kada bolest uzima maha i postaje neizlečiva.

Pogledajte više