ČESMOVAČA BEZ ARSENA! Posle 18 godina, Kucura i Savino selo kod Vrbasa dočekali zdravu vodu

Zoran Rajić

31. 05. 2024. u 07:21

POSLE 18 godina, koliko je bila zabranjena za upotrebu zbog viška arsena, u Kucuri i Savinom Selu kod Vrbasa je krajem maja potekla zdrava voda iz kućnih slavina. Ona je za oko 1.300 domaćinstava u Kucuri i oko 800 u Savinom Selu stigla sa izvorišta u Vrbasu, jednom od retkih gradova u Srbiji koji, prema ispitivanju Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" u Beogradu, ima i hemijski i bakteriološki potpuno ispravnu vodu iz vodovoda.

foto JKP Komunalac

- Cevima dugim 14 kilometara, vodovodi u Kucuri i Savinom Selu su povezani na vodozahvat u Vrbasu, zahvaljujući kreditu Nemačke razvojne banke KfW iz Frankfurta, koja je za taj poduhvat odobrila kredit od 4,1 milion evra, od čega 30 odsto bespovratno, a 70 procenata ili 2,8 miliona evra uz vraćanje na 15 godina, posle grejs perioda od pet godina - predočio je direktor JKP "Komunalac" u Vrbasu Igor Škundrić.

Da bi se postiglo poželjno vodosnabdevanje bilo je potrebno povećati kapacitet izvorišta u Vrbasu i modernizovati vodovode u Kucuri i Savinom Selu.

Rešenje za još tri sela

VODA je, zbog osam puta većeg sadržaja arsena od dozvoljenog, od 2006. zabranjena za piće i kuvanje i u ostala tri sela u vrbaskoj opštini. Škundrić ističe da je projekat sa nemačkom bankom KfW tako koncipiran da trasa kojom su Kucura i Savino Selo povezani sa Vrbasom može da se proširi i na Ravno Selo, Bačko Dobro Polje i Zmajevo. Za regulisanje vodosnabdevanja u tim selima, JKP očekuje finansijsku podršku Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije.

- U gradu su izgrađena dva nova postrojenja za pripremu vode i izbušeno je i opremljeno pet novih bunara. Oba sela su dobila pumpne stanice i vodne rezervoare - zapremine 300 kubnih metara u Savinom Selu i duplo većeg kapaciteta u Kucuri - naveo je Škundrić.

Ugovor sa nemačkom bankom KfW potpisan je još 2017. godine, pa se očekivalo da će posao biti završen ranije, ali Škundrić napominje da je bilo tehničkih poteškoća.

Od Kucurana i Savinoselaca, koji su konačno dočekali česmovaču bez arsena, "Komunalac" je zatražio da se strpe još nekoliko dana, kad će u slavinama biti pojačana koncentracija hlora, dok se novi vodosistem ne stabilizuje.

Pogledajte više