SAMOSTALNI UZ PRVU POMOĆ: Obuka odraslih iz Boravka u Subotici

J. L. 03. 06. 2024. u 14:00

KORISNICI Boravka za odrasle osobe sa invaliditetom pri Domu "Kolevka" u Subotici učestvovali su u radionici "Prva pomoć - samopomoć, samostalan i siguran" i tako savladali veštine koje su im i te kako potrebne u svakodnevnom životu.

foto: J.L.

Obuka je trajala proteklih sedam meseci, a uz podršku predavača korisnici su učili prvu pomoć, ali su se upoznali i sa prevencijama nasilničkog ponašanja i trgovine ljudima i ukazane su im smernice za bezbedno ponašanje na kupalištima.

- Nesreće se dešavaju najčešće ljudima u okviru domaćinstva ili u neposrednom okruženju, kada su sa porodicom, prijateljima... To su svakodnevne situacije - opekotine, posekotine, možda prelom i zato smo prošli sve njih i kako, korak po korak, da reaguju, kako da saniraju te povrede i pomognu unesrećenima. Takođe, naučili su kako pozvati Hitnu pomoć, objasniti gde se nalaze i koje informacije su najrelevantnije za dispečera. A oni su sada obučeni i da pruže veštačku masažu srca onima koji su u nesvesnom stanju - objašnjava Jovica Marcikić, volonter Crvenog krsta iz Bačke Topole.

Svi predavači koji su učestvovali u realizaciji projektnih aktivnosti su licencirani predavači - volonteri.

Pogledajte više