IZ KAZANA MESNI OBROK: Narodna kuhinja u Kraljevu na dan borbe protiv gladi 600 korisnika obradovala porcijom gulaša (FOTO)

G. ĆIROVIĆ 28. 05. 2024. u 12:36

NA Dan borbe protiv gladi koji obeležavaju Ujedinjene nacije, Narodna kuhinja u Kraljevu je zahvaljujući donatorima obradovala korisnike svojih usluga kvalitetnim mesnim obrokom.

G.Šljivić

Porcije gulaša, uz svakodnevne namirnice, tako je dobilo 600 najugroženijih Kraljevčana kojima su kuvani obroci sa takozvanog narodnog kazana najčešće i jedino kuvano jelo koje su u mogućnosti da pojedu tokom nedelje.

- Mnogi bi bili gladni da nema Narodne kuhinje. Nemam nikavu zamerku, samo neizmernu zahvalnost. Redovno dobijamo po pola vekne hleba i pola litra kuvanog obroka koji je dva do tri puta sedmično sa mesom. Veoma sam zadovoljan i kvalitetom obroka i uslugom, na prvom mestu brigom o svima nama - kaže Milovan Jošović, korisnik usluga Narodne kuhinje na distributivnom punktu u prigradskom naselju Beranovac.

Kontinuirano pomažući najugroženije stanovništvo grada na Ibru i okoline, kraljevačka Narodna kuhinja o kojoj se stara ovdašnja kancelarija Crvenog krsta, uprkos povremenim problemima i teškim periodima, bez prestanka funkcioniše od 2002. godine.

- Tokom prošle godine za korisnike usluga Narodne kuhinje pripremljeno je više od 150.000 obroka zahvaljujući Crvenom krstu Srbije, lokalnoj samoupravi, resornom Ministarstvu i donatorima. Naravno, donatori su nam uvek više nego dobrodošli jer bez njih bi narodni kazan svakako bio siromašniji - kaže Dragojla Vujović iz kraljevačkog Crvenog krsta.

Putari donirali namirnice

NA listu donatora kraljevačke Narodne kuhinje upisala se i kompanija angažovana na izgradnji Moravskog koridora, auto-puta Preljina-Pojate, poklonom 120 kilograma mesa za gulaš koji je pripremljen u kuhinji kraljevačkog Crvenog krsta. A, volonteri ove kompanije učestvovali su i u podeli obroka.

Vodeći brigu o socijalno ugroženima, volonteri ove humanitarne organizacije su tokom prošle godine podelili i oko 1.500 paketa sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu uglavnom ugroženim domaćinstvima sa ruralne teritorije.

Pogledajte više