POČAST POGINULIM BORCIMA NA PAŠTRIKU: Obeleženo četvrt veka od početka bitke koja je odredila tok rata

I. M. 26. 05. 2024. u 20:12

Četvrt veka od početka bitke na Paštriku obeleženo je u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Donjem Sinkovicu, kod Leskovca. Počast poginulim borcima odata je polaganjem cveća i venaca na spomen obeležje podignutom u čast junaka ove velike bitke.

foto: GU Leskovac

Počast stradalim pripadnicima naših oružanih snaga, u organizaciji Udruženja Herojska 549. motorizovana brigada „Car Dušan Silni“, odata je od strane predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Srpske pravoslavne crkve, leskovačke lokalne samouprave i udruženja veterana, u prisustvu članova porodica stradalih.

Ova bitka, koju je neprijatelj krstio imenom „Operacija strela“, trajala je sve do 14. juna 1999. godine. Za našu herojsku motorizovanu brigadu bila je to samo jedna i nizu bitaka kojom su branili otadžbinu na planini Paštrik, boreći se protiv albanskih terorista, Vojske Albanije i snaga NATO pakta, ali je njen značaj bio toliko veliki da se svrstala među brojnim odbrambenim bitkama srpske vojske koja ne sme da se zaboravi.

Ovom prilikom je ocenjeno da je bitka na Paštriku jedan od onih događaja, iz 1999. godine, koji su odlučili tok rata, uz jedinstvo i sabornost u teškim trenucima sa kojima se suočavala naša zemlja. Najavljena je i premijere dokumentarnog filma o herojskoj brigadi, čija će premijera biti 10. juna u Beogradu.

Pogledajte više