ZAŠTITA I OD KIŠNICE: Kikinđani uz pomoć pokrajine počeli rešavanje velikog komunalnog problema (FOTO)

Rada Šegrt 27. 05. 2024. u 19:15

POČELA je izgradnja podzemne kanalske mreže u Drugom rejonu, u kikindskom "Slivu Moravska", čijim završetkom će biti rešen višegodišnji problem odvođenja atmosferskih voda iz ulica Sterije Popovića, Moravske i Ivana Jakšića.

Foto: R. Šegrt

- Realizacijom ovog projekta stvorićemo novi kvalitet života u ovom delu Kikinde, jer domaćinstva više neće imati probleme posle obilnih kiša, kada im se u dvorištima zadržavala velika količina vode, koja je plavila i podrume njihovih kuća - istakla je predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, koja je danas, sa predstavnicima lokalne samouprave, posetila izvođeče radova na pomenutim lokacijama.

Kako je najavio Svetislav Vukmirica, pomoćnik gradonačelnika Kikinde, radovi će biti završeni za oko šest meseci, vrednost investicije iznosiće približno 202 miliona dinara, a najvećim delom - sa 180 miliona - finansira je Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine. Iz budžeta lokalne samouprave, kako je najavljeno, biće izdvojena 22 miliona dinara.

- Građani su nam se nebrojeno puta žalili i tražili da rešimo ovaj problem, jer je voda plavila privatne, ali i javne parcele. Pritom, bile su ugrožene ne samo kompletne instalacije, što je predstavljalo i bezbednosni rizik, već i saobraćajnice... Svemu tome sada dolazi kraj jer, uz veliku podršku Pokrajine, gradimo atmosfersku kanalizaciju na trasi ukupne dužine od 3.448 metara - precizirao je Vukmirica.

Gojkovićeva je najavila da će Pokrajina učestvovati i u obezbeđivanju zdrave vode za piće, kroz finansiranje izgradnje mini-fabrika u svim selima na teritoriji Kikinde. A, što se tiče grada, pri kraju je izgradnja Fabrike vode...

- Već se obavljaju probe za puštanje u rad postrojenja za prečišćavanje, pa verujem da ću za nekoliko meseci u Kikindi moći da popijem čašu vode sa česme - zaključila je Maja Gojković.

Pogledajte više