POBEDIO SVEKRVIN RECEPT: Povodom slave grada, u Kikindi birali najlepši slavski kolač
RECEPTI za najbolja jela ne nasleđuju se uvek od bake ili majke i ne pronalaze se na internetu, mada se čini da je to najlakše. Nekada savršena receptura može da se nauči i od svekrve, baš onako kako je to uradila Kikinđanka Ivana Munćan.
Ova mlada žena je drugi put u životu napravila slavski kolač po receptu majke svog muža i pobedila na ovogodišnjem takmičenju Gradske uprave u Kikindi, koja je nadmetanje za izbor najlepših svečanih kolača organizovala povodom Slave grada, letnjeg Svetog Nikole. Konkurencija je bila izuzetna, jer se prijavila čak 31 domaćica.
Pokloni za najbolje
Ljiljana Keri, članica Udruženja žena "Orhideja" iz Banatskog Velikog Sela, zna tajnu za dobar ukus ove vrste peciva. Izvrsna peciva za svečane prilike mese se i peku i u kuhinji Doma učenika "Nikola Vojvodić", prošle godine kuvari su imali najbolji, a ove godine najlepši kolač. Najbolji u sve tri kategorije, dobili su prigodne poklone od Gradske uprave.
- Nisam očekivala da će moj kolač biti najbolji, jer nemam neko naročito iskustvo, tek sam se drugi put oprobala u pravljenju. Prvi put sam kolač umesila za Božić, prethodno sam gledala kako to radi svekrva pa sam po njenom receptu odmerila sastojke, brašno, vodu i mleko, dodala kvasac, jaje i, naravno so. Uradila sam sve kako to radi svekrva i izgleda da je to, stvarno, najbolji recept, koji sada neću menjati. Ali izgleda da dobar kolač, pored veštih ruku, najbolje umesi jaka volja, a ja sam baš tako radila oba puta - dodala je Ivana, uz napomenu da je i njena svekrva recept preuzela od svoje svekrve.
Slavske kolače domaćica iz Kikinde žiri je ocenjivao u tri kategorije: najbolji, najukusniji i najlepši.