POZLATILA SE KRSNA SLAVA: Uspeh učenika Tehničke škole iz Despotovca na gastro-fešti u Nišu

Zorica Gligorijević 21. 05. 2024. u 12:48

PET kuvara Tehničke škole iz Despotovca, koji su se na 11. Gastro-turističkom festivalu u Nišu takmičili u kategoriji pripremanja jela nacionalne kuhinje, osvojilo je pet zlatnih medalja. Njihov mentor, profesor kuvarstva Dejan Novaković jedan je od samo 10 mentora koji su dobili zlatnu lentu.

FOTO: Privatna arhiva

Despotovački đaci svojim jelima predstavili su krsnu slavu u resavsko-vlaškom kraju. Pored slavskog kolača i pogače, kao i uobičajenih jela koja se pripremaju za slavu, Despotovčani su spremili jela po receptima starim od pola do tri veka. Petoro učenika, Tamara Jovanović, Jasmina Petrović, Dara Petrović, Stevan Jovanović i Dragomir Tasić, za dva i po dana pripremilo je 65 jela.

Konkurencija

DESPOTOVČANI su posebno ponosni na medalje zato što je konkurencija bila veoma jaka, bilo je oko 500 takmičara iz 13 zemalja i 16 škola.

- Recept za žutu tortu sa džemom star je 300 godina, tu su i starinske puslice koje su karamel boje i koje se peku na drva po strogoj minutaži, orasnice po recepturi staroj stotinak godina, u kojima čokoladu zamenjuje kakao. Spremili su i starinski rolat sa džemom koji se priprema samo od brašna i jaja, mekike i uštipke na starinski način, te resavsku kavurmu u skrami, čvarke od svinje resavke, žuti i beli dulek, koji važe za srpsku bananu - navodi Novaković samo deo spremljenih jela.

Svu hranu servirali su u drvenim i zemljanim posudama, koje su bile postavljene na čergama, ćilimima i kariranim stolnjacima, a ispred štanda bila je sinija sa dve stoličice.

Pogledajte više