POZLATILA SE KRSNA SLAVA: Uspeh učenika Tehničke škole iz Despotovca na gastro-fešti u Nišu
PET kuvara Tehničke škole iz Despotovca, koji su se na 11. Gastro-turističkom festivalu u Nišu takmičili u kategoriji pripremanja jela nacionalne kuhinje, osvojilo je pet zlatnih medalja. Njihov mentor, profesor kuvarstva Dejan Novaković jedan je od samo 10 mentora koji su dobili zlatnu lentu.
Despotovački đaci svojim jelima predstavili su krsnu slavu u resavsko-vlaškom kraju. Pored slavskog kolača i pogače, kao i uobičajenih jela koja se pripremaju za slavu, Despotovčani su spremili jela po receptima starim od pola do tri veka. Petoro učenika, Tamara Jovanović, Jasmina Petrović, Dara Petrović, Stevan Jovanović i Dragomir Tasić, za dva i po dana pripremilo je 65 jela.
Konkurencija
DESPOTOVČANI su posebno ponosni na medalje zato što je konkurencija bila veoma jaka, bilo je oko 500 takmičara iz 13 zemalja i 16 škola.
- Recept za žutu tortu sa džemom star je 300 godina, tu su i starinske puslice koje su karamel boje i koje se peku na drva po strogoj minutaži, orasnice po recepturi staroj stotinak godina, u kojima čokoladu zamenjuje kakao. Spremili su i starinski rolat sa džemom koji se priprema samo od brašna i jaja, mekike i uštipke na starinski način, te resavsku kavurmu u skrami, čvarke od svinje resavke, žuti i beli dulek, koji važe za srpsku bananu - navodi Novaković samo deo spremljenih jela.
Svu hranu servirali su u drvenim i zemljanim posudama, koje su bile postavljene na čergama, ćilimima i kariranim stolnjacima, a ispred štanda bila je sinija sa dve stoličice.