OBELEŽENA GODIŠNJICA SMRTI VOJVODE RADOMIRA PUTNIKA U KRAGUJEVCU : Potomci ratnika Srbije 1912-1920 godine čuvaju sećanje na slavnog srpskog

V. Hadžić 17. 05. 2024. u 14:23

U Kragujevcu je polaganjem venaca i prigodnim programom na Trgu vojvode Radomira Putnika obeležena godišnjica njegove smrti 17.maja 1917. godine u Nici. Odavanje pošte slavnom srpskom vojvodi organizovalo je Udruženje „Potomaka ratnika Srbije 1912-1920. Godine“.

Foto : Grad Kragujevac

Vojvoda Radomir Putnik bio je srpski vojvoda, feldmaršal. Tokom svoje bogate vojničke karijere bio je dva puta načelnik Glavnog generalštaba, pet puta Ministar vojni i načelnik Štaba Vrhovne komande Vojske Kraljevine Srbije u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Jednom od najvećih vojskovođa, najuticajnijih i najumnijih ljudi svoga vremena, vojvodi Putniku, koji je u ovom gradu i rođen, Kragujevac iskazuje posebnu pažnju, neguje njegovu slavu i sećanje na njega. Njemu je i posvećen novi trg sa preko 5.000 kvadrata i centralnom figurom, radom vajara Koke Jankovića.

Vence su položili predstavnici Vojske Srbije, SUBNOR-a i potomci slavnih ratnika, a u ime grada Kragujevca, Ana Petrović Jelić, članica Gradskog veća za kulturu i dr Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i  manjinska prava.

Pogledajte više