TAKMIČARI ČAK IZ MONGOLIJE I SA TAJLANDA: U Crvenki poslednjeg vikenda u aprilu najveća balkanska izložba nemačkih ovčara

Zoran Rajić

23. 04. 2024. u 19:00

Poslednjeg vikenda pred prvomajske praznike, 26, 27. i 28. aprila, u Crvenki će se održati specijalizovana izložba nemačkih ovčara, najveći događaj te vrste na Balkanu. Učešće su dosad prijavili uzgajivači iz oko 30 zemalja – iz regiona, Evrope, Amerike i Azije.

foto V. Zrnić

Na stadionu FK Crvenka biće izloženi psi iz svih bivših jugoslovenskih republika, te Mađarske, Rumunije, Slovačke, Poljske, Rusije, Austrije, Nemačke, Švedske, Turske, Tajlanda, Tajvana, Indije, Kine, Mongolije...

- Očekujemo da će po masovnosti ova izložba nadmašiti onu čiji smo domaćini bili pre dve godine, na kojoj su se takmičila 303 psa, a priredbu je pratilo oko 3.000 posetilaca – kaže Marko Rakočević iz KNOC - Kluba nemačkih ovčara Crvenke, koji je organizator izložbe, uz odobrenje i podršku ANOS – Asocijacije nemačkih ovčara Srbije.

   Karakteristike pasa ocenjivaće petorica eminentnih sudija iz Nemačke – Bernd Veber, Fridrih Gerstenberg, Dirk Gabrijel, Patrik Send i Norbert Vetlaufer.

   - Imaćemo čast da nam specijalni gost bude gospođa Rosvita Danenberg, predsednica Svetskog udruženja nemačkih ovčara, sa sedištem u Augsburgu, kojoj će to biti prvi dolazak na izložbu na Balkanu – napominje Rakočević.

   On ističe da je za takmičenje određena vrlo prihvatljiva kotizacija, koja iznosi 5 evra za pse mlađe od 12 meseci i 10 evra za starije od godinu dana. Pripremljen je bogat fond nagrada za pobednike po uzrastima, a za osvajače titula sponzori će obezbediti i besplatne veterinarske usluge. Glavni pokrovitelj manifestacije biće Opština Kula.

Odani i borbeni vučjaci

Nemački ovčar ili vučjak je veoma energičan pas pun samopouzdanja, a zahvaljujući svom prijateljski nastrojenom ponašanju i privrženosti odlično se uklapa u porodicu, pa je postao jedna od najrasprostranjenijih rasa pasa u svetu. Vučjaci su bili službeni psi u jugoslovenskoj vojsci. Najpoznatiji je major Lister, koji je poginuo na Uskrs 1999. godine na KiM, kada je sa 12 vojnika, među kojima je bio i njegov staratelj Ivan Vasojević Jaguar, branio granični kamen.

foto V. Zrnić

 

foto V. Zrnić

 
Pogledajte više