NIŠKA PUBLIKA BAŠ VOLI TESLU Univerzitetska biblioteka obeležava 80 godina od smrti srpskog genija izložbom produženom do kraja oktobra

J. Ć. 21. 10. 2023. u 12:14

OSAM decenija od smrti jednog od najblistavijih umova sveta, Nikole Tesle, Univerzitetska biblioteka u Nišu - koja nosi njego ime - obeležava izložbom "Umetnički portreti genija". Postavka je, inače, upriličena još povodom Noći istraživača, 29. septembra, ali je pred publikom ostala znatno duže - zbog velikog interesovanja.

Foto J. Ćosin, Privatna arhiva

Naveću pažnju privlače portreti koji je kreirala veštačka inteligencija, ali i mozaici mlade niške umetnice Danice Maksimović, napravljeni od elektronskog otpada. I, upravo su eko-mozaici najzaslužniji što je izmenjen prvobitni plan da izložba traje jedno veče, pa će Nišlije moći da uživaju još najmanje sedam dana.

Najmlađima je, pritom, posebno zanimljiv prateći program, u okviru kojeg je organizovana radionica izrade drvene igračke s elektromotorom.

Ime

UNIVERZITETSKA biblioteka u Nišu osnovana je 1967, a ime čuvenog fizičara, izumitelja naizmenične električne energije nosi od 1977. godine.

- Znatan deo izložbe predstavljaju reprodukcije umetničkih slika koje su radili što naši, što strani umetnici, u različitim vremenskim epohama, a prikazane su i fotografije drugih umetničkih dela koja su inspirisana Teslom i njegovim radom - kaže Aleksandra Spasić iz Univerzitetske biblioteke.

Među odabranim radovima nalaze se dela Darka Topalskog, Nine Adžić i Dejane Milosavljević, te originalni radovi Momčila Mitića i Aleksandra Blatnika - koja su vlasništvo UB - kao i reprodukcije poštanskih markica s Teslinim likom.

Pogledajte više