PARTNERSTVO KROZ PROJEKTE: Šef Odeljenja za saradnju delegacije EU u Srbiji posetio Kraljevo

G. ĆIROVIĆ 04. 08. 2023. u 17:30

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini posetio je Kraljevo, odnosno projekte koje, uz podršku Evropske unije, sprovodi lokalna samouprava kako bi se unapredio kvalitet života građana.

GU u Kraljevu

Bertolini je sa gradonačelnikom dr Predragom Terzićem, obišao obližnju Matarušku Banju gde je za projekat revitalizacije Evropska unija, preko EU PRO Plus programa, obezbedila više od 360.000 evra. Ovaj projekat podrazumeva rekonstrukciju ruinirane komunalne infrastrukture kroz zamenu vodovodne mreže u dužini od 5,3 kilometra kako bi se obezbedilo kvalitetno i stabilno vodosnabdevanje za 100 domaćinstava, kao i revitalizaciju urbanog mobilijara u banjskom parku, zamenu klupa i kanti za otpatke, kao i opremanje dečjeg igrališta.

GU u Kraljevu

Park u Mataruškoj Banji

- Važno je što se u Kraljevu uz privredni razvoj velika pažnja posvećuje i najugroženijim sugrađanima. Primer Kraljeva preporučujemo svima širom Srbije jer predstavlja združenu inicijativu lokalnog i evropskog nivoa u realizaciji značajnih projekata - rekao je Bertolini.

GU u Kraljevu

Gradonačelnik Predrag Terzić i Nikola Bertolini

Boraveći u Kraljevu, Bertolini je posetio i Kraljevačko udruženje za pomoć osobama sa autizmom gde je za projekat Uspostavljanje i razvoj usluge dnevnog boravka EU izdvojila 25.985 evra.

- Mladi sa posebnim potrebama zaslužuju svu pažnju koja može da im se posveti. Oni ovde dobijaju podršku od Udruženja, od lokalnih i centralnih vlasti, kao i od nas sa evropskog nivoa, što je partnerstvo koje daje odlične rezultate - istakao je Bertolini.

GU u Kraljevu

Dnevni boravak Udruženja za pomoć osobama sa autizmom

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji posetu gradu na Ibru završio je sastankom sa predstavnicima Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga koja je EU sredstvima u iznosu od 26.639 evra, sprovela projekat usmeren na unapređenje znanja malih i srednjih preduzeća u oblasti korišćenja „zelene energije“.

OD EU – 1,2 MILIONA EVRA

PREO EU Pro i EU Pro plus programa, na teritoriji Kraljeva je minulih godina sproveden čak 21 projekat ukupne vrednosti od oko 1,2 miliona evra.

- Izgradili smo i platformu koja omogućava osobama sa invaliditetom, kao i majkama sa malom decom, da brže stignu do Atletskog stadiona i do terena kraj Ibra – podestio je gradonačelnik Terzić. - Obezbedili smo sredstva za projektno-tehničku dokumentaciju za odvođenje atmosferskih voda u Šeovcu i, kada budemo realizovali taj projekat to će biti veoma značajno za sve koji imaju privredne objekte, fabrike i proizvodnju u ovom prigradskom naselju.

Pogledajte više