MOSTOVI IZMEĐU RAZLIČITIH KULTURA: Književna antologija Dragice Matejić Šreder na nemačkom i srpskom jeziku, predstavljena u Jagodini

Z. GLIGORIJEVIĆ 14. 07. 2023. u 13:54

Nova, 26. po redu, dvojezična književna antologija Dragice Matejić Šreder „Jedna zvezda na nebeskom svodu“, na nemačkom i na srpskom jeziku, promovisana je sinoć u Književnom klubu “Đura Jakšić” u Jagodini.

Foto:Z.Gligorijević

Knjiga sadrži priče i pesme 86 autora iz naše zemlje i inostanstva. Želja autorke, rodom iz Miloševa, koja već decenijama živi i stvara u Hildenu u Nemačkoj, je da zahvaljujući ovakvvim književnim izdanjima pravi mostove između različitih kultura.

- U tim pesmama svi mogu da prepoznaju sebe. Ima autora koji žive i u Srbiji. Nisam htela da ih izostavim jer hoću da pravim te mostove, ali i onih internacionalnih, koji žive u Nemačkoj. Radove su mi slali čak i pisci iz Slovačke. Što se naziva tiče, možda se radi o zvezdi, a možda se radi i o ljudima koji su na nebeskom svodu, koji se pojavljuju u svetu, a sijaju kao zvezde na neki način – rekla je Šreder na promociji.

Na promociji se svojim stihovima predstavila i najmlađa jagodinska pesnikinj u Lana Zdravković, učenicu OŠ “Rada Miljković” u Jagodini, a priređen je i bogat muzički program.

Šreder je tom prilikom najavila da će naredne godine novu dvojezičnu književnu antologiju, čiji je radni naslov „Probudi dete u sebi“, koja će, kako je rekla, biti skup priča i pesama za malu i veliku decu.

Pored toga što piše prozu i poeziju za decu i odrasle, ova dobitnica brojnih književnih nagrada i povelja, bavi se i prevođenjem. Šreder kaže da to nikada nije jednostavno i da se trudi, naročito kada su stihovi rimovani, uvek pronađe pravu reč.

Pogledajte više