"ISPEGLALI" KOBASICE: U Pirotu 10. sajam peglane kobasice
DESETI po redu sajam peglane kobasice, održaće se predstojećeg vikenda, u Pirotu. Na sajmu će osim peglanih kobasica, u hali Kej, biti izloženi i sirevi, a svoje učešće su najavili i vinari.
Kako su nam kazali u Udruženju proizvođača peglanih kobasica u Pirotu, svoje učešće je najavilo 36 proizvođača ovog delikatesa. Cilj je, da se proizvodnjom peglanih kobasica, angažuju i druge delatnosti.
Svoj dolazak na sajam, najavio je i veliki broj gostiju iz susedne Bugarske, gde je peglana kobasica veoma popularna i tražena. Na sajmu učestvuju samo registrovani proizvođači sa atestima o bakteriološkoj ispravnosti svojih proizvoda koji su označeni "kuar" kodovima na kojima su pojedinosti o proizvođaču, vrsti mesa i začina od kojih su kobasice napravljene.
Peglane kobasice su mezetluk, prave se od takozvanih posnih mesa,od junetine, ovčetine, kozjeg ili jarećeg mesa, odnosno bez svinjetine, a mnogi veruju da su upravo zbog toga, belog luka i činjenice da nemaju nikakav konzervans niti pojačivač mirisa i ukusa, svojevrstan afrodizijak. Jedini konzervans je vetar i promaja, a dugotrajnost omogućava peglanje flašom tokom sušenja na vetru, čime se izbacije sav vazduh iz unutrašnjosti.