HUMKE POD VIDEO-NADZOROM: Kraljevčani konačno uvode čuvarsku službu na "Groblju streljanih 1941."

G. ĆIROVIĆ 16. 12. 2022. u 16:06

POSLE višegodišnje nebrige i nemara gradskih komunalnih kao i drugih službi, „Groblje streljanih“ u Kraljevu, odnosno Spomen park posvećen nevino streljanim civilima oktobra 1941. godine, konačno će dobiti tretman kakav zaslužuje i postati mesto sećanja i dubokog poštovanja prema žrtvama fašističkog zločina.

G.Šljivić

U gradskom budžetu za narednu godinu, naime, u delu sredstava opredeljenih ovdašnjem Narodnom muzeju, predviđena je stavka za angažovanje čuvarske službe, odnosno fizičko-tehničkog obezbeđenja na „Groblju streljanih 1941“.

- Poslednjih godina, pa čak i decenija, svedoci smo da ljudi tamo ulaze da kradu delove metalne ograde, čak odvode konje na ispašu, i to je sramota svih nas. Zato smo obezbedili novac za postavljanje kamera za video-nadzor celog kompleksa, izgradnju kućice za dva čuvara koji će dežurati i redovno obilaziti taj prostor i sprečavati da uđe neko ko se neće ponašati u skladu sa pravilima – kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

G.Šljivić

"Groblje streljanih 1941." u Kraljevu

To praktično znači da, ukoliko odbornici Skupštine grada usvoje budžet za 2023. godinu, formiranjem čuvarske službe ovaj monumentalni kompleks više neće biti stecište vandala, teren za treninge sportskih ekipa, mesto za ispašu stoke, pa čak i javni klozet.

- Planirano je da kompleks potpuno bude ograđen, a potom ćemo u rebalansu budžeta obezbediti finansijska sredstva kako bi se konačno završili radovi na kapeli i izgrađeni drugi sadržaji – dodao je prvi čovek grada na Ibru. - Ovaj grad je mnogo propatio i u Prvom i u Drugom svetskom ratu i moramo da negujemo kulturu sećanja na naše heroje!

G.Šljivić

Groblje streljanih u Kraljevu sa nezavršenom kapelom

I tokom minulih decenija bilo je brojnih inicijativa da se kompleks Spomen parka ogradi, da se urede pešačke staze i amfiteatar i, što je najvažnije, oformi gradska služba koja će se starati o kompleksu ali se sve završavalo na rečima i obećanjima. Kraljevčani se nadaju da se to neće i ovog puta desiti.

G.Šljivić

Ukradeni delovi ograde oko "Groblja streljanih"
Pogledajte više