VOĆE SA ISTOKA KRASI PARAĆIN: Rozita Veljković u svom dvorištu gaji kaki jabuku i kivi (FOTO)
JAPANSKA jabuka ili kaki jabuka malo je poznata voćka u Srbiji, a o uzgajanju ovog neobičnog ploda, po izgledu više sličnom poluzrelom paradajzu nego jabuci, malo ko i razmišlja.
Jedno takvo stablo, ipak, već sedamnaest godina krasi dvorište Rozite Veljković (59) iz Paraćina, odmah pored ulazne kapije. Prelepi plod početkom novembra je obran, ali se više desetina žuto-narandžastih voćki zadržalo na najvišim granama.
Ponosna vlasnica kaže da su visoko i nema načina da ih obere. Japanska jabuka sama ne pada, pa će ostati tako, tokom zime, da privlači pažnju prolaznika.
- Sadnicu mi je doneo poznanik iz Makedonije. Očuvali smo je i već u trećoj godini počela je da rađa. Kaki sam kupila da mi bude ukras jer uživam da to drvo gledam, a rod mu dođe kao nekakva nagrada. Ove godine "japanka" je baš prerodila. Kad se plod ubere, mora da sazri i postane blago kašast da bi se jeo. Inače je ukus pomalo opor - priča Rozalita, prilično iznenađena našim interesovanjem za njenu voćku.
Kaže da kaki nakon sadnje treba prve godine zaštititi od mraza, a potom ne zahteva nikakvu negu izuzev zalivanja. Slična je situacija i sa kivijem, koji je drvenasta loza.
Tri takve biljke Rozita je zasadila odmah pored jabuke. Izgleda da je ova godina i kiviju pogodovala, pa je i on prerodio. Rozalita naglašava da ove voćke malo više ima u Srbiji nego kakija. Neki voćari poslednjih godina pokušavaju da ga gaje, ali su plodovi sitni. Kod nje to nije slučaj.
- Ni japanska jabuka, ni kivi, niti se režu, niti prskaju. Zbog toga spadaju u najzdravije voće. Prava su riznica zdravlja za organizam. Koronu smo prebrodili svi u porodici jedući ih. Kod kivija, važno je da se zasade i muške i ženske biljke zbog oprašivanja. Od tri biljke, ja imam jednu mušku, koja ne rađa, a prepoznaje se po cvetu. Druga dva ženska kivija nikad veći rod nisu imala - kaže zadovoljna Rozita.
Prema njenoj proceni, obrala je preko dve stotine kilograma kivija, a kakija, sa jednog stabla, nešto manje od te količine. Prvi put našla se u situaciji da je deo roda morala da proda. Po baš pristupačnoj ceni, da ne propadne. Kivi po 70 dinara za kilogram, a japanske jabuke za 90. Kako ističe naša sagovornica, to nije neki značajan prihod u njenom kućnom budžetu, ali je zadovoljstvo zbog izuzetnog roda egzotičnih voćki neprocenjivo.
JAPANSKA - IZ KINE
MADA je zovu japanska, kaki jabuka je poreklom iz Kine, baš kao i kivi koji je u toj azijskoj zemlji nacionalno voće. Opor ukus kakija potiče od velike količine tanina, ali se oporost gubi tokom sazrevanja. Kad potpuno sazri, ima ukus između kajsije i breskve i tada može da se jede kašičicom. Za ovu voćku nutricionisti kažu da podiže imunitet, jača krvne sudove, snižava pritisak i deluje protivupalno.
BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI