PRVA "ŠARGAREPIJADA": Gosti uživali u jelima od šargarepe

Z. GRUMIĆ 12. 11. 2022. u 20:44

MANIFESTACIJA „Šargarepijada“ priređena je danas prvi put u Begeču, mestu koje je odavno poznato po proizvodnji čuvene begečke šargarepe, jednog od tri proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom sa teritorije Grada Novog Sada.

Pres služba Grada Novog Sada

Otvarajući manifestaciju, na kojoj je među mnogobrojnim posetiocima bio i gradonačelnik Milan Đurić, pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović je naglasio da je

Begeč mesto gde se uzgaja najbolja šargarepa, ne samo u ovim krajevima već i šire.

- Šargarepa je postala brend ovog kraja, zaštitni znak prelepog Begeča. Ona postaje deo identiteta i zato će Novi Sad, koji je uvek znao da prepozna prave vrednosti, ovaj festival kontinuirano podržavati. Brojke od 30.000 tona šargarepe prve klase i 13 gazdinstava koje se bave proizvodnjom šargarepe sa zaštićenim i još osam bez zaštićenog geografskog porekla, za ovo malo mesto govore same za sebe - rekao je Petrović poželvši organizatorima da „Šargarepijada“, iz godine u godinu, postane sve raznovrsnija i sadržajnija ali i prepoznatljiva ne samo u Novom Sadu.

Domaćini manifestacije, Zemljoradnička zadruga „Begečki povrtari“ i Kulturni centar „Begeč“ organizovali su bogat kulturno-zabavni program za posetioce a gosti su imali priliku i zadovoljstvo da probaju različita jela od ovog povrća.

Pogledajte više