AROMA SA PAŠNJAKA: U Babušnici održana 10. "Vurdijada"
DESETA gastro-turistička manifestacija "Vurdijada" u Babušnici okupila je ovog vikenda više od 150 proizvođača i prerađivača mleka iz lužničkog kraja i Gornjeg Ponišavlja.
Mnogobrojni posetioci su mogli da vide i probaju autohtone specijalitete, pre svega lužničku vurdu, što je neka vrsta nusproizvoda, odnosno prerađevina koja ostaje nakon prerade mleka u sir. Osim vurde, ili urde, kako se naziva u drugim delovima Srbije, bilo je tu i mnoštvo belih sireva, kiselih i ceđenih mleka, kačkavalja, raznih filova od vurde, pa čak i princes-krofne, kifle i korneti filovani vurdom.
Paprika u vurdi se gotovo podrazumeva u ovom kraju, a njena namena je mnogostruka, od mezetluka sa kuvanom rakijom, do glavnog jela u kombinaciji sa drugim namirnicama.
Sa ovogodišnje smotre potekla je inicijativa da se ovaj prepoznatljiv proizvod geografski zaštiti.
Mile Jončić, čija je porodica jedna od najuspešnijih u izradi vurde, kaže da su za kvalitet ključni suvoplaninski pašnjaci koji obezbeđuju vrhunsko mleko.
- Ono što u izradi ja primenjujem to je dugotrajno ceđenje, kako bi vurda bila skroz suva i dugotrajnija. Vurda se kod mene cedi i do 24 časa. Naša porodica se preradom bavi decenijama, a tajne majstorije su savladale i unuke - kazao nam je Mile Jončić.
Snežana i Marija Bojkovski su na ovoj svetkovini predstavile Gornju Koritnicu na Suvoj planini. Pravi su majstori za preradu mleka, a vurdu prave odavno. Kako navode, ovo je jedan od najzahvalnijih mlečnih proizvoda jer se može koristiti na sto načina. One su ove godine napravile i vurdu sa testom.