VARJAČE I KOTLIĆE UKRSTILO 33 MAJSTORA: U Ravnom Topolovcu održana tradicionalna Pasuljijada
NjEGOVO veličanstvo pasulj, kada se kuva sa strpljenjem i uz ljubav, ne može da bude loš i istinska je poslastica hedonista i ljubitelja dobrog zalogaja.
Decenijama unazad, u selu Ravni Topolovac, u Banatu, koje je u svetu jedinstveno, jer nema kuće u selu koja nema bar neki kvadrat zemlje zasađen pasuljem, održava se tradicionalna Pasuljijada, na kojoj se kuva, ali i jede najukusniji pasulj.
Ovog leta u sklopu Miholjakih susreta sela, pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu, varjače i kotliće ukrstilo je 33 majstora iz isto toliko ekipa, koji su uz svoje asistente i pomagače, magičnom tajnom svojih kotlića, širili slavu i ukus pasulja.
- I kada je klot, ali i sa kolenicom i suvim mesom, pasulj je čarobno jelo, privlačnog ukusa i veoma hranljiv - ističu kulinarski majstori iz ekipe Vredne ruke iz sela Srpski Itebej, koji su, po oceni stručnog žirija, skuvali najbolji pasulj ove godine u Ravnom Topolovcu.
Drugo mesto, pripalo je domaćem timu Imre Nađ iz Ravnog Topolovca, dok je trećeplasirana bila ekipa udruženja ribara Šaran.
- Probali smo pasulj iz 33 kptlića, svaki je na svoj način imao svojstven ukus i kvalitet, odlučile su nijanse - uglas kažu članovi žirija, koji su imali, kako se to u Topolovcu kaže, puna usta posla i nimalo lak zadatak, da proglase najbolje.
Uz bogat zabavni i muzički program, moć i hranljivost pasulja demonstrirana je kroz igru odbojke na pesku, a na turniru tokom dva dana učestvovalo je 6 ženskih i 8 muških ekipa.
Pasulj na više od 20 hektara
Svako domaćinstvo u selu, gaji domaći, žuti, šareni, galeb, gradištanac, tetovac ili neku drugu sortu pashlja, bar na pola jutra zemljišta.
Svaki gost kući pošao bar sa kilom pasulja
Osim što su uživali u bogatsvu mirisa i raznovrsnih ukusa pasulja iz kotlića, brojni gosti na Pasuljijadi, na svojevrsnom bazaru u centru Ravnog Topolovca, imali su priliku da po povoljnoj ceni kupe i kući ponesu, najmanje kilogram pasulja.