NI U KAZAN, NI ZA OVCE: Autohtono voće pirotskog kraja rodilo kao nikad, ali nema ko da sakuplja (FOTO)
AUTOHTONO voće u nekim delovima pirotskog kraja rodilo je kao nikad.
Pod teretom berićeta poput džanarika koje ovde zovu jaralike, ili divljih krušaka raznih vrsta pucaju grane bodljikavih, višedecenijskih i polusasušenih stabala kraj puteva prema Srednjem Visoku, i u okolni pojedinih sela prema Babušnici.
Otporno na razne savremene boleštine ovo voće nikad niko prskao nije niti na bilo koji način tretirao hemikalijama, što znači da je bukvalno prirodno i zdravo. Međutim, već za nekih desetak-petnaest dana će istruliti jer nema ko da ga pokupi.
Kako kažu u visočkim selima, džanarika ili jaralika je izuzetno zdravo voće koje se najviše koristilo za pečenje rakije, ali i pravljenje raznih kompota od sušenog voća. Od jaralika se pravila i „kiselica“ u raznim varijantama. Obično je služila žeteocima za osveženje ili kao glavno jelo, ako se sprema sa paprikama, prazilukom i zelenim paradajzom. Luksuznija varijanta „kiselice“ podrazumeva upotrebu brašna i šećera i ona bi se mogla koristiti i kao poslastica.
Ipak, prvenstvena namena ovom voću je pečenje rakije. Ono što bi ostalo nakon sakupljanja, prikupljale su ovce. Poslednjih godina sve je manje i ovaca, pa će ogromne količine ovog izuzetno otpornog i zdravog voća, ali i divljih krušaka veličine lešnika i nešto većih jabuka, bukvalno istruliti na zemlji.