LITIJE U SLAVU SVETE TROJICE: Šabac, Valjevo, Vranje i Leskovac liturgijom i nizom prigodnih svečanosti obeleželi slavu ovih gradova

E. V. N.

13. 06. 2022. u 19:02

ŠAPČANI su, svečanije nego ikad, sa sveštenstvom i monaštvom iz grada i kraja proslavili slavu grada - Druge Trojice.

Leskovac, Foto V. Mitrić

U litiji koja je prošla gradom bilo je više stotina ljudi, koje je pozdravilo više hiljada sugrađana, koji su stajali kraj ulica ili su mahali i slali poljupce iz svojih kuća i stanova. A, osim u Šapcu, svečano je bilo i u Valjevu i Leskovcu.

Šabac, kako je rekao gradonačelnik, dr Aleksandar Pajić, "velikim koracima ide u sve svetliju budućnost, u svakom pogledu, a, istovemeno, čuva tradiciju, običaje i kulturnu i nacionalnu baštinu grada, Srbije i svoga roda".

- Šabac je, od početka, građen na najbolji mogući način, a mi radimo i gradimo, ugledajući se na te naše davne pretke, koji su podizali grad na Savi, ali i sebe i svoje najmilije da više nauče, saznaju i spoznaju - rekao je gradonačelnik Pajić posle rezanja slavskog kolača ispred zdanja lokalne vlasti.

- Šabac je bio i biće ponos Srbije. A, divna veza grada i Eparhije šabačke neprestano svedoči da o gradu brinemo i u duhovnom, i obrazovnom, i u kulturnom smislu.

Šabac je grad koji zaista ima dušu, ono što svakoga, pa makar jednom došao ovde, čini njegovim doživotnim zaljubljenikom - kaže ugledni šabački lekar i veliki crkveni zadužbinar dr Milan Miško Ranković.

Povodom slave, služena je sveta arhijerejska liturgija u Sabornoj crkvi svetih apostola Petra i Pavla.

Svetom arhijerejskom liturgijom, svečanom litijom ulicama grada, tradicionalnim osveštenjem "zapisa", rezanjem slavskog kolača i svečanim prijemom u Skupštini grada i Leskovčani su proslavili Svetu Trojicu odnosno Duhovski ponedeljak - jedan od najvećih hrišćanskih praznika, hramovnu slavu tamošnje Saborne crkve i slavu grada na Veternici.

Valjevo, Foto B. Puzović

Posle svete arhijerejske liturugije, koju je u prisustvu velikog broja vernika služio episkop niški Arsenije, iz porte Sabornog hrama u Leskovcu krenula je litija glavnim gradskim ulicama do "zapisa", u centralnom gradskom parku, i nazad do gradske crkve gde je vladika Arsenije, sa domaćinima slave, obavio rezanje slavskog kolača.

U litijskoj povorci, pored čelnika lokalne samouprave i leskovačkog sveštenstva, bili su predstavnici Vojske Srbije i vojni orkestar, kao i pripadnici policije, kojima je ovo takođe krsna slava.

Na čelu litije nošena je ikona Svete Trojice i crkvene zastave, čulo se i pojanje vernog naroda i sveštenstva, a povremeno i zvuci vojnog orkestra, dok je u koloni, koja ih je sledila, bio i veliki broj gradskih funkcionera i građana.

Šabac, Foto V. Mitrić

Povodom Drugih Trojica - Duhovskog ponedeljka, slave grada Valjeva, episkop valjevski Isihije poručio je da "Duh sveti bdi i nad svakim gradom, posebno našim".

- Sveti duh nas oduhovnjuje i čini nas sposobnima da delamo u znaku ljubavi Božje i sile Božje. I zato svako od nas ko živi ovde, treba to da ima u vidu. Jer, ako Boga stavimo na svoje mesto, na mesto koje mu pripada, a to je prvo mesto, onda će sve ostalo u našem životu da dođe na svoje mesto i da ima i blagoslov božji. Blagoslov božji se prenosi na naše bližnje kroz nas ako se mi trudimo da činimo dobra dela i da služimo jedni drugima i da nam to nikada ne dosadi.

POŽELEO ZDRAVLjE I NAPREDAK

Svetom arhijerejskom liturgijom, litijama gradom i rezanjem slavskog kolača i u Vranju je obeležena hramovna i gradska slava, Duhovski ponedeljak, drugi dan praznika Silazak Svetog duha na apostole ili Pedesetnica. Čestitajući Vranjancima slavu, gradonačelnik dr Slobodan Milenković poželeo im je puno zdravlja, radosti i napretka. U litijama su, osim sveštenstva, monaštva, predstavnika rukovodstva grada i vernika bili i predstavnici vojske, policije, sportskih i kulturno-umetničkih društava. Nakon rezanja slavskih kolača priređeni su trpeza ljubavi i kulturno-umetnički program.

Pogledajte više