“NAJBOLJE IZ VOJVODINE”: Novi Konkurs za sticanje prava korišćenja oznake kvaliteta

Jelena Lemajić 31. 05. 2022. u 16:29

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam predstavio je novi Konkurs za sticanje prava korišćenja oznake kvaliteta ,,Najbolje iz Vojvodine“.

foto:Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

Pravo učešća imaju pravna lica, preduzetnici, fizička lica ili drugi organizacioni oblici koji se bave proizvodnjom roba ili pružanjem usluga, odnosno organizatori programa i manifestacija, koji imaju sedište ili prebivalište na teritoriji AP Vojvodine.

Prošle godine prestižnu oznaku je ponelo 18 kompanija i to osam u kategoriji proizvoda, dve u kategoriji usluge i osam u kategoriji programa ili manifestacija. Oznaka ,, Najbolje iz Vojvodine" se dodeljuje na tri godine, a nadzor se sprovodi svake godine.

Prijave na Konkurs i konkursna dokumentacija se dostavljaju na adresu DOO „Jugoinspekt – Novi Sad“, a sam konkurs se sprovodi u saradnji sa Turističkom organizacijom Vojvodine. Konkurs je otvoren dva meseca, tačnije do 31. jula.

- Oznaka “Najbolje iz Vojvodine”, posle šest godina pauze, počela je ponovo da se dodeljuje prošle godine. Osim klasične proizvodnje, dodeljivanje oznake prošireno je i na turističke kapacitete, manifestacije, kako bi i usluge mogle na adekvatan način da budu označene „Najbolje iz Vojvodine“ – podseća Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam dodajući da je za ovu namenu izdvojeno deset miliona dinara. - Opredeljenje Sekretarijata je da zajedno sa Jugoinspektom i Turističkom organizacijom Vojvodine, istakne regionalno poreklo i kvalitet proizvoda, usluga i manifestacija. To radimo da bi pokazali da imamo čime da se ponosimo i u Srbiji i u Vojvodini i kako bi dobitnicima ovog tzv. priznanja mogli da pomognemo oko plasiranja svojih proizvoda i usluga. Ovim jasno pokazujemo da želimo da promovišemo najbolje od najboljih i kroz ovu kampanju promovisaćemo i prošlogodišnje dobitnike.

I ove godine, proizvođači imaju pravo učešća za određeni proizvod koji se po načinu proizvodnje, kvalitetu, hemijskom sastavu, fizičkim, mikrobiološkim i organoleptičkim svojstvima, korišćenim sirovinama ili sastojcima, ili, pak, prema nekoj drugoj karakteristici, jasno razlikuje od drugih proizvoda iste kategorije. Ono što je takođe ključan kriterijum jeste da su proizvodi proizvedeni od osnovne sirovine koja potiče sa teritorije Vojvodine.

Slični su kriterijumi i za pružaoce usluga koji mogu da steknu pravo na korišćenje znaka za određenu uslugu koja se po kvalitetu razlikuje od drugih usluga iste kategorije. Proizvodi ili usluge moraju da ispunjavaju uslove propisane referentnim dokumentima o proizvodnji i uslugama i njihovom stavljanju u promet, da zadovolje zahteve (HACCP) standarda, da imaju profesionalno dizajniran vizuelni identitet, dok organski proizvodi moraju da imaju sertifikat za organsku proizvodnju.

Sa druge strane, organizatori imaju pravo učešća za manifestaciju ili program koji se po svojim karakteristikama, načinu održavanja, korišćenju resursa, originalnosti, ciljevima, kao i prema rezultatima u oblastima delovanja jasno razlikuju od drugih programa ili manifestacija iste sadržine i organizuju se na teritoriji Vojvodine. Tema manfestacije bi trebalo da je vezana za privredu i turizam, da se u kontinuitetu održava najmanje dve godine, kao i da se program ili manifestacija održavaju najmanje jedan dan.

Pogledajte više