ZUB BEBE MAMUTA STIGAO U MUZEJ: U Rumu dopremljeni zanimljivi eksponati (FOTO)

S. KOSTIĆ

05. 11. 2021. u 10:17

ZAVIČAJNI muzej u Rumi ople­menio je muzejski fond sa ek­sponatima iz rimskog perioda i delovima skeleta koji pripadaju mamutu.

Branislava Konjević, Foto S. Kostić

Nova zbirka koja je već dopremljena u muzej, izvučena je iz reke Save, u blizini arheolo­škog lokaliteta Gomolava, a kako za "Novosti" najavljuje Branisla­va Konjević, direktorka ove kul­turne institucije, muzej će biti još bogatiji eksponatima sa tek otkrivenog lokaliteta kod Klenka.

Foto S. Kostić

Vredni predmeti iz reke Save, izvučeni su zahvaljujući Petru Boroviću.

- Petar radi jednu seriju nameštaja od drveta, koji je izvučen iz Save. Ronioci koje je on angažovao, sasvim slučajno su otkrili veoma retke i vredne predmete, a među njima su i de­lovi skeleta mamuta. Pored kostiju tu je i kljova, a još in­teresantnije i zub bebe mamuta, kojeg sada prvi put imamo u muze­ju - govori direktorka Konjević, dodajući da su ronioci iz mutne reke izvukli i posuđe, novčiće, vrh koplja i još nekoliko delova naoružanja, koji pripadaju rim­skom i keltskom periodu.

Foto S. Kostić

- Na sredini korita reke kod Hrtkovaca, roni­oci su naišli na ogroman zid, za koji se pretpostavlja da pri­pada rimskom periodu, ali to tek treba da utvrde dalja istraživa­nja - kaže direktorka, otkriva­jući da su se posebno arheolozi iznenadili, kako su pronađeni predmeti očuvani, posle toliko dugog perioda u vodi.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više