BRANE ROD OD SMRDIBUBA: Paradajz u baštama u Bačkoj "obrali" suša i štetočine
NA pijacama u Bačkoj paradajz je dostupan kupcima po povoljnim cenama od 40 do 60 dinara po kilogramu, zahvaljujući dobrom prinosu u plastenicima, a oni koji su ga gajili u baštama imaće jedva za sopstvene potrebe, jer su rod u velikoj meri "obrali" suša i štetočina zvana smrdljivi martin.
- Dugo nije bilo kiše, ali još veća nevolja od suše je najezda smrdibuba, koje isisavaju sok iz paradajza i ostavljaju žute mrlje i neprijatan miris na plodovima - priča Stevan Kovačević iz Kule. - Da mi trud ne bi sasvim propao, prskao sam "martine" preparatom kupljenim u poljoprivrednoj apoteci, od čega odmah padaju, ali ne želim da koristim previše "hemije", jer to neminovno truje i plodove.
Na nešto više od pola hektara paradajz "na otvorenom" uzgaja Duško Lančuški iz Sivca, koji od ovog povrća prodaje "čorbu" za acu, a berbu će imati krajem avgusta.
U plasteniku Evanđeoske crkve u Kucuri posađeno je 500 strukova paradajza na površini od 16 ari.
- Setvu smo obavili u maju, a ne u martu, kao uobičajeno, što je bila sreća, jer smo izbegli smrzavanje rasada. Dobili smo sitnije, ali vrlo ukusne plodove, koje smo donedavno prodavali za 100 dinara kilogram, ali je cena u međuvremenu pala - navodi sveštenik Aleksandar Subotin.
- Smrdibube su se pojavile i u plasteniku, ali nećemo ih hemijski tretirati.