UKUSI LEVČA OČARALI GOSTE: Treći "Vino fest" u Rekovcu okupio oko trideset proizvođača iz cele Srbije

Z. GLIGORIJEVIĆ

12. 07. 2021. u 12:06

TRIDESETAK vinarija iz cele Srbije izložilo je u nedelju svoja vina u parku OŠ "Svetozar Marković" u Rekovcu, u okviru trećeg "Vino festa".

Foto Z. Gligorijević

Pored vina iz levačkog vinogorja, koja su nekada konzumirali srpska srednjovekovna vlastela i dinastije Obrenović i Karađorđević, posetioci su degustirali dimljene sireve s pečenicom, mirođijom, u crnom vinu i slatko-slane kombinacije Emilije Pavlović iz Maleševa kod Rekovca. Ništa manje nisu ih očarali pečeni sirevi sa domaćom i slaninom mangulice, sa goveđom pršutom i sa maslinama Milana Miletića iz Župe, a uživali su i u đakonijama Udruženja žena "Slatki zalogaj" iz Rekovca. Atmosferu je "začinio" orkestar "Kolibri" iz Paraćina.

- Levač je u Srbiji poznat po izuzetnom vinogorju, a "Vino fest", koji lane nije održan zbog epidemiološke situacije, organizovali smo da bismo pomogli našim vinarima, ali i doveli vinarije iz cele Srbije. Ovo je veliki dan za našu opštinu, jer je bilo duplo više izlagača, među kojima čak 11 iz Levča - rekao je za "Novosti" Aleksandar Đorđević, predsednik Opštine Rekovac.

Foto Z. Gligorijević

Predrag Mićić, direktor vinarije iz ovog kraja, takođe smatra da ovdašnja vina definitivno karakteriše grožđe levačkog vinogorja. I Denis Mirković, menadžer vinarije iz Sekuriča, takođe misli da je najbitnije grožđe, koje sadrži karakteristike ovog podneblja. To misli i Marija Miletić Simić iz Oparića i dodaje da njihova vina izdvaja to što proizvodnju "isprate" još u vinogradu.

POSEĆENO Veliki broj zainteresovanih, Foto Z. Gligorijević

 

VINARI IZ SLANKAMENA

- DOŠLI smo da prezentujemo vina od grožđa sa slankamenačkog podneblja. Ova vinska manifestacija je odlična i organizovana je u fantastičnom ambijentu - ocenio je Saša Lang ispred vinarije iz Inđije.

Pogledajte više