RUSIJA TO NIJE OČEKIVALA! Ovo je danas doživela Marija Šarapova

Novosti online 24. 10. 2024. u 18:05

Marija Šarapova, ruska teniserka, nikada neće zaboraviti ono što je na Vimbldonu uradila 2004. Tada je imala samo 17 godina i osvojila je svoju prvu grend slem titulu. Sada, pune dve decenije kasnije, doživela je još veći teniski uspeh.

Foto: Profimedia

Naime, Šarapova je, na iznenađenje mnogih (imajući u vidu ne njen kvalitet, već činjenicu da je Ruskinja, a Rusima su u svetu međunarodnog sporta skoro sva vrata zatvorena zbog sankcija) - uvrštena danas u Tenisku kuću slavnih.

Jedna je od samo deset teniserki koja je osvojila sva četiri grend slema i bila najbolje rangirana teniserka sveta, a uz nju su laureati i američka braća Brajan, Bob i Majk.

Oni - jer su 16 puta osvajali grend slem titule i postali najbolji dubl igrači u istoriji ATP turneje, uz rekord po broju sedmica provedenih na vrhu ATP liste (438).

Bob i Majk Brajan. Ili Majk i Bob Brajan / foto: EPA

Njih troje će zvanično biti promovisani kao članovi Kuće slavnih na svečanosti koja će se na Rod Ajlendu održati od 21. do 24. avgusta 2025.

Kako je Marija Šarapova ušla u istoriju tenisa?

Pre dvadeset godina, kao 13. nosilac, stigla je na najpoznatiji turnir posle titule koju je "na zagrevanju" za vimbldonske okršaje osvojila u Birmingemu, pobedivši Tatjanu Golovin u meču za trofej.

A onda, na slavnom grend slemu, polufinala se domogla savladavši Ai Sugijamu, da bi potom pobedila bivšu šampionku, a tada petu teniserku sveta, Lindi Devenport.

Uvelikom finalu je ostvarila trijumf nad Serenom Vilijams, koja je branila titulu. I to kakav trijumf - 6:1, 6:4.

Postala je treća najmlađa osvajačica Vimbldona (iza Loti Dod i Martine Hingis), a druga Ruskinja koja je osvojila grend slem pehar (Anastasija Miskina je godinu ranije došla do krune na Rolan Garosu).

Sigurno bi osvojila i više grend slem titula od pet koliko jeste (svaki od velikih turnira je osvojila po jednom, a Rolan Garos dvaput), da nije bilo nekoliko faktora. Najpre dve povrede ramena i potom jedna operacija, ali to nije bilo sve.

Desile su se i još jedna teža povrede ramena, pa problemi sa levom rukom i, konačno, pad na doping testu na Australijan openu 2016. kada je u njenom uzorku pronađena zabranjena supstanca meldonijum (branila se da je deset godina, po savetu lekara, uzimala lek koji je sadržao tu supstancu, a ona je 1. januara 2016. postala zabranjena, što, kako je rekla, ona nije saznala na vreme).

A kako danas izgleda Marija Šarapova, pogledajte u našoj foto-galeriji:

---

Ako vas tenis zanima, i to ne samo ono što u njemu Novak Đoković radi, pratite sve najvažnije i najzanimljivije vesti o tome na sportskim stranicama portala "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pogledajte više