KATASTROFALNE VESTI ZA NOVAKA ĐOKOVIĆA! Srbin u velikom problemu, pitanje je da li želi da ga reši

Novosti online 22. 10. 2024. u 10:45

Novak Đoković još uvek nije presekao kako će mu izgledati kraj sezone. Više puta je isticao da neće juriti plasman na ATP listi, te da je po njemu sasvim u redu ukoliko ne igra Završni masters u Torinu.

FOTO: EPA

Najnovijim potezom gde je odlučio da ne igra na mastersu napravio je sebi veliki problem, jer je branio titulu u Bersiju.

Naime, Đoković se suočava sa novim padom na ATP listi, jer će izgubiti 1.000 bodova i gotovo je sigurno da će ga posle Bersija prestići Danil Medvedev i da će pasti na peto mesto. Ali, to nije sve. Novak takođe dovodi u veliku opasnost i svoje učešće na Završnom mastersu u Torinu. Iza Đokovića su Kasper Rud na 7. mestu i Andrej Rubljov koji je na osmoj poziciji. Rud ima svega 65 bodova manje od Đokovića i velike su šanse da će ga preteći. Takođe, Novak ne beži mnogo ni Andreju Rubljovu, koji ima 250 bodova manje, ali trenutno igra u Bazelu, gde u slučaju pobede može da osvoji 500 bodova i pretekne Đokovića. A zatim mu sledi i masters u Parizu gde tek ima veliku šansu za nove bodove.

Ipak, najveća opasnost Đokoviću preti od Aleksa de Minora. Australijanac trenutno igra u Beču, gde mu je potrebno da ostvari što bolji rezultat, ako želi da ima šansu da pretekne Novaka. Nole trenutno ima 555 bodova više od De Minora, koji će pored Beča igrati i u Parizu, a potom i u Beogradu. Potencijalno može da osvoji 1.750 bodova, tako da će se pomno pratiti šta će uraditi i u Beču, a kasnije i u Parizu, a na kraju i u Beogradu. Opasnost po Novaka su i Tomi Pol, Grigor Dimitrov, koji takođe igraju u Beču, a koji u slučaju dobrih rezultata na ovom turniru i u Bersiju takođe mogu da ga preteknu.

Novaku sada treba da De Minor, Tomi Pol, Grigor Dimitrov, ali i Andrej Rubljov imaju što slabije turnire i da ne padne ispod osmog mesta do preseka za Završni masters u Torinu. Zbog toga ostaje nejasno zbog čega je Novak odlučio da otkaže Bersi, gde je imao velike uspehe u prošlosti, gde voli da igra i gde mu je po pravilu uvek to bio turnir na kome se zagrevao pre Završnog mastersa.

Foto: EPA-EFE/STR

 

Ovo može da bude znak i da je odlučio da "pusti niz vodu" Završni masters, zbog čega može da plaća skupu cenu početkom naredne godine, naročito u omiljenoj mu Australiji kada bi zbog pada na listi imao veliki problem u ranim fazama turnira. 

Naime, prvih 32 su nosioci na žrebu i za to Đoković neće morati da brine u skorijoj budućnosti. Ipak, ukoliko bude pao na deveto ili deseto mesto znači da bi već u osmini finala mogao da se nađe oči u oči protiv Janika Sinera ili Karlosa Alkaraza. To ne želi ni Đoković, ali zasigurno nijedan igrač na turu.

Možda jeste Đoković čudo prirode, ali teško je očekivati da želi potencijalno već na Australijan openu od 12. januara da ima žreb otprilike ovakav od osmine finala do samog finala: Siner, Zverev, Medvedev, Alkaraz. Sigurno to nikako ne želi jer bi onda potrošnja bila suludo veća, pa bi sebi i smanjio šanse da napadne grend slem titule.

Upravo zbog takvih momenata je bilo vrlo bitno da se pojavi u Parizu od 28. oktobra do 3. novembra, ali kad veće nije, bar kasnije na Završnom mastersu od 10. do 17. novembra.

BONUS VIDEO VESELI SE, SRPSKI RODE: Novak Đoković je ovako proslavio zlato na Olimpijskim igrama

Pogledajte više