DO TENISKOG VRHA UZ POMOĆ SRBINA: Goran Novaković, idejni tvorac jedinog svetskog juniorskog tura u tenisu

Neki budući Đokovići, Nadali i Švjontekove udaraju reketom lopticu širom sveta, ujedinjeni zahvaljujući Srbinu Goranu Novakoviću.

Foto: TEN-PRO

Novosađanin, koji već decenijama živi u Holandiji, došao je na ideju da osnuje prvi, i trenutno jedini, svetski juniorski tur za visoko talentovanu decu od 8 do 16 godina.

"TEN-PRO global junior tur", u aktuelnom obliku, postoji deset godina, i za to vreme iznedrio je neke od budućih svetskih teniskih šampiona koji sada polako stupaju na scenu. Nema sedmice da se neki strani medij ne zainteresuje za funkcionisanje ove organizacije.

- Postoje mnogi turniri, ali ne na svetskom nivou, u ovim starosnim okvirima. Dva-tri su slično koncpirana, kao što je "Oranž bol" u Americi, takođe na planetarnoj juniorskoj ravni, ali samo za starije kategorije, i na jednom mestu – pojašnjava Novaković u razgovoru za svečani broj "Novosti".

Takođe, ima i razvijenih kontinentalnih sistema, kao što je na primer "Tenis Jurop" samo za Evropu, ali se na šire, pre Novakovića, nije mislilo.

I sam je igrao tenis, amaterski. Nije dostigao profesionalne visine, ali je mu je ovaj sport ostao velika ljubav i odlučio je da najmlađim kategorijama igrača ponudi najbolje moguće uslove koji će ih uvesti u sam svetski vrh ovog sporta. Devedesetih godina prošlog veka otisnuo se sa novosadske Grbavice u Holandiju. Bio je sportski menadžer, a onda se specijalizovao za tenis, da bi se, na kraju, odlučio za organizaciju turnira.

- Ideja se rodila 2011. godine. Shvatili smo da smo preteča i da takve serije turnira nigde ne postoje. Započeli smo sa zemljama Beneluksa i interesovanje je bilo izuzetno od prvog trenutka. Odmah su se prijavili igrači iz preko dvadeset zemalja. Ideja na nivou celog sveta konačno je realizovana  2014. godine – kaže naš sagovornik.

Organizuje se 17 turnira godišnje, na svim meridijanima, od SAD do Dubaija, preko Rusije i Grčke, do Španije i Egipta. Igra se i u Francuskoj, Gruziji, Turskoj, Mađarskoj, Švajcarskoj, Holandiji, Belgiji… Uključeni su svi kontinenti, osim Južne Amerike koja još nije u ovom sistemu. Igralo se, naravno, i u Beogradu, na terenima bivšeg Novakovog centra.

- Našim turnirom prošle godine su, praktično, zatvorena vrata ovog teniskog kompleksa. Mnogo nam je žao, jer trenutno nemamo turnir u zemlji iz koje potičem. Sve činimo da ponovo budemo "kod kuće" – kaže Novaković.

Juniorski "TEN-PRO" je do sada organizovan u 21 zemlji. A takmičari su dolazili iz čak 146 država!

- To praktično znači da je pokriveno 73 odsto čovečanstva. Među zemljama koje nisu učestvovale su Namibija, Džibuti, Uganda, države koje i nemaju teniske igrače. Kada saberemo samo one u kojima se igra tenis, skoro sve su bile prisutne.

Nedavno su se na turniru u Grčkoj takmičili mladi teniseri iz 37 zemalja. Na najvećem turniru ima 475 igrača, a na najmanjem 225. U proseku, u jednom trenutku igra 350 dece. Ali, godišnje kroz ove turnire prođe i do šest hiljada učesnika. Jer, uglavnom se menjaju, dolaze novi, mnogi ne mogu da putuju češće zbog škole ili finansija. Oko dvadeset odsto su redovni. Bude ih i preko hiljadu koji se upišu, ali odustanu u poslednjem trenutku zbog povreda, viza, problemima s putovanjima.

- Dobro je da mališani na početku karijere mogu da se ogledaju sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja, da bi stekli što potpuniju sliku o svojoj igri – veli inovator juniorskog tura.

Poseban događaj je turnir koji se u novembru igra na Nadalovoj akademiji. Reč je, zapravo, o dva turnira koji se odigravaju jedan za drugim, tokom dve sedmice, u Manakoru, odakle potiče čuveni Majorčanin.

- Prošle godine imali smo, na oba turnira na Majorci, 945 kategorijskih učesnika. Igralo se na 42 terena. Vezu smo održavali sa 37 voki-tokija. Odigralo se 2.200 mečeva! Trenutno vodimo razgovore s Ginisovom knjigom, i ukoliko ispunimo sve njihove statističke zahteve, to bi mogao da bude svetski rekord – naglašava Novaković.

Učešće je finansijski pristupačno. Prijava košta 110 evra za nedelju dana tenisa, gde su učesnicima zagarantovana četiri meča, a može da ih bude i više ako rezultatima stignu do završnice. Smeštaj i prevoz se posebno plaćaju. Kad su već potegla put, deca se obično prijavljuju za svoje godište, ali i za kategoriju u kojoj su godinu dana stariji teniseri, pa igraju osam mečeva, po dva dnevno, pre i po podne.

Naš sagovornik ističe da se učesnicima organizuje sve, od smeštaja, do dokumenata za vize, školskih potvrda, transporta. Roditeljima se savetuje i na kojim kompanijama da rezervišu letove:

- Na licu mesta imaju i fizioterapeute, profesionalne savete, psihologe, nutricioniste. Želimo od malih nogu da ih naviknemo na svet profesionalnog tenisa. Sve liči na pravi "mali grend slem". Bude tu uvek i sponzora koji budno motre na najveće talente.

A nadarenih ima, i to puno. Da bi se utvrdilo ko uopšte može da se prijavi na ove turnire, Goran Novaković je sa svojim timom ustanovio "Pravilo 18 tačaka".

- To je unikatni sistem koji nam je bio potreban da bismo prepoznali kvalitete tenisera. Dosta je komplikovan, a uključeno je mnogo parametara, od rezultata u domaćim takmičenjima, do informacija koje dobijamo iz nacionalnih saveza. Nije jednostavno, jer su u nekim zemljama takmičenja mnogo kvalitetnija, pa nije isto kada nam dolazi neko ko je osvajao turnire u Francuskoj ili, na primer, Mongoliji – ističe idejni tvorac tura.

Navodi da je, posle toliko godina, sve mnogo lakše i da su se uhodali do perfekcije:

- Imamo "ulaz" u sve dodirne tačke juniorskog tenisa. Ne samo da imamo pristup, nego ga i kreiramo.

Turnire su posetili mnogi poznati igrači i davali savete naslednicima, poput Đokovića, Nadala, Cicipasa, Bekera… Hamad Međedović je bio promoter u januaru u Dubaiju. Njihovo prisustvo deci mnogo znači.

Među prijavljenima bude i igrača iz Srbije.

- Ima ih, ali ne mnogo. Procentualno dolaze u toku cele godine, 15 do 20 igrača, jedan do 2 po turniru. Problem je verovatno i sa finansijskom situacijom roditelja. Nije lako putovati po svetu. Bilo bi dobro da se njihov broj poveća. I zato mi je izuzetno žao što smo prestali s turnirom u Beogradu. Jer, ako ne mogu oni da dođu kod nas, da bar mi odemo kod njih – ističe Novaković. 

Ali, ako nema puno naših, onih čije se prezime završava na "ić" stižu u velikom broju. Pečalbe roditelja devedesetih godina prošlog veka su tome mnogo doprinele. Raštrikani smo po celom svetu. Oni s našim prezimenima, čije bake i deke žive u Beogradu, Nišu, Vranju, sada nastupaju pod zastavama Australije, Francuske, Engleske.

- Među njima je mnogo dobrih igrača. Baš je jedan naš dečak iz Australije nedavno osvojio turnir – otkriva sagovornik "Novosti".

Na ovim turnirima donedavno su učestvovale Čehinje, sestre Linda i Brenda Fruhvirtova, koje su sada plasirane između 120. i 180. mesta na VTA. Belgijanac Aleksandar Bloks je osvojio juniorski Australijan open, dok je Švajcarkinja Selin Naef prošle godine na travi u Den Bošu pobedila slavnu Venus Vilijams.

Dolaze neke nove generacije tenisera, prolazeći kroz Novakovićev juniorski tur.

UNIVERZALNO BODOVANjE

Tur "TEN-PRO" koristi univerzalno tenisko bodovanje UTR,  a ovaj renking važi za sve, od deteta koje osvoji svoju prvu pobedu u "pravom" meču u dva dobijena seta, do prvog reketa na planeti.

- UTR je nastao negde u slično vreme kad i mi. Bili smo im prvi saradnici, a sada se taj način bodovanja dosta raširio po svetu. Tako svako može u bilo kom trenutku da se uporedi s najuspešnijima i vidi gde mu je trenutno mesto – ističe Novaković.

POVRATAK U BEOGRAD

"TEN-PRO" uveliko pregovara o tome da se što pre vrati u Beograd.

- Vodimo razgovore s Akademijom "Tipsarević". Pregovori su još u toku, i postoje veliki izgledi da u budućnosti ostvarimo saradnju. Nadamo se da će se uskoro pronaći rešenje– kaže Novaković.

Foto: TEN-PRO

 

Foto: TEN-PRO

 

Foto: TEN-PRO

 

Foto: TEN-PRO

 

Foto: TEN-PRO

 

Foto: TEN-PRO

 

Foto: TEN-PRO

 

Foto: TEN-PRO

 

Foto: TEN-PRO

 
Pogledajte više